Comfort food Lunch Wypieki

Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami

Chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.

Składniki:

Chlebki (5 sztuk):
225 g mąki pszennej*
1/2 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki  soli
25g (3-4 sztuki) suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
125 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody
10 czarnych oliwek
oliwa do posmarowania blachy 

Sos:
1/2 papryki czerwonej (120g)
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki jogurtu sojowego naturalnego**
pieprz 

*można dać pół na pół mąkę białą i pełnoziarnistą
** można zastąpić mlekiem sojowym z odrobiną mąki

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, bazylię. Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy oliwy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody. Formujemy 5 owalnych chlebków, wykładamy na naoliwioną blachę i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

2. Oliwki kroimy na połówki. Wciskamy na wierzch każdego chlebka 4 połówki. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 15 minut.

3. Paprykę czerwoną i chilli siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.Do rondelka wlewamy oliwę i ocet, wrzucamy posiekane składniki, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut często mieszając. Dodajemy jogurt, mieszamy i gotowe.

Chlebki najlepiej smakują na ciepło, polane sosem. Świetnie komponują się z kuskusem i daniami z bakłażana.

Smacznego!

Ile kalorii?*

1 chlebek:
230 kcal

białko: 4,5 g; tłuszcze: 7,4 g; węglowodany: 36 g, błonnik: 1,6 g;
żelazo: 1 mg; wapń:17 mg; cynk: 0,5mg

Sos (całość):
350 kcal

białko: 4,7g; tłuszcze: 28 g; węglowodany: 22 g, błonnik: 3,2 g;
żelazo: 2,5 mg; wapń: 230 mg; cynk: 0,4 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu