Bezglutenowe Daktyle Desery Impreza Nerkowce Surowe (RAW) Truskawka Zdrowe

Truskawkowy sernik z nerkowców

Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Sernik idealny. Bez ciężkiej, tłustej masy, z odżywczymi nerkowcami. Na orzechowo-daktylowym spodzie, mocno truskawkowy. Bez pieczenia, z surowych składników. Pyszny.

Inspirowane przepisem z My New Roots

Składniki:

Spód:
1/2 szklanki (60g) orzechów laskowych
1/2 szklanki (60g) daktyli
1/4 łyżeczki soli

Masa:
1,5 szklanki (200g) nerkowców
sok z 2 cytryn (70ml)
1/3 (70ml) szklanki syropu z agawy 
1 szklanka truskawek*
1/3 (70ml) szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* mogą być mrożone, wtedy należy je dobrze odsączyć z wody

Spód:
Daktyle siekamy drobno. Wrzucamy orzechy,daktyle i sól do miski. Dokładnie blenderujemy. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do okrągłej formy(najlepiej o średnicy około 16cm). Można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą, albo użyć tortownicy, wtedy folia jest niepotrzebna.

Masa serowa:
Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wrzucamy do miski i blenderujemy na gładką masę. Może to trochę potrwać. Około 2/3 masy wykładamy do formy i wstawiamy do zamrażarki. Do reszty dodajemy truskawki i znów blenderujemy. Wyjmujemy nasz sernik z zamrażarki i dodajemy truskawkową masę. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki na około 30 minut. Sernik możemy przechowywać w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (8 porcji):
2614 kcal

białko: 47 g; tłuszcze: 189 g; węglowodany: 219 g, błonnik: 22,4 g;
żelazo: 17,3 mg; wapń: 208 mg; cynk: 13,8 mg

1 porcja:
326 kcal

białko: 5,9 g; tłuszcze: 23 g; węglowodany: 27 g, błonnik: 2,8 g;
żelazo: 2,1 mg; wapń: 26 mg; cynk: 1,7 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

RAW FOOD -  21 dni bez gotowaniaOrganizator: Silesianka

  • Trututu

    Super przepis 🙂 Jaką średnicę miała forma?

    • readeat

      Dzięki:) 16 cm

  • engang

    Zastanawiam się, czy z powodzeniem miast orzechów nerkowca można wykorzystać do podstawy migdały? Majówka, majówką, a tu się okazuje, że nerkowców brak 😡

    • readeat

      w cieście nie zastępowałam nigdy nerkowców, natomiast robiłam to w serze wegańskim. Dodanie migdałów sprawiło, że ser zmienił fakturę i był kruchy. Myślę, że podobnie mogłoby się stać z masą do sernika. Dodatkowo migdały maja trochę inny, moim zdaniem mniej „sernikowy” posmak. Myślę, że byłoby to ryzykowna zamiana. Ale jeśli masz migdały to może zrób Tartę cytrynową raw- tam nie trzeba nerkowców a też jest pyszna!

      • engang

        Chyba, że sprawdzić może się tofu… No cóż, przyjdzie mi poeksperymentować, dzięki w każdym bądź razie 😉

        • readeat

          Chyba tofu będzie mniej ryzykowną opcją;) Z tofu na pewno wyjdzie piękna sernikowa masa! Udanych eksperymentów!

  • Zastanawiam się, czy zamiast daktyli można użyć fig suszonych? 🙂

    • readeat

      Tak, myślę, że figi się sprawdzą. Możesz też spróbować z suszoną żurawiną. Ogólnie chodzi o to, żeby zlepić suchą masę orzechową 🙂

      • O, jeżeli tylko o zlepienie, to super 😀 Akurat figi suszone mam „na stanie” 🙂 Spróbuję więc w ten sposób dzisiaj, a ew. w innym terminie z daktylami. Dziękuję za odpowiedź!

  • Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | new.readeat.pl()

  • Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | readeat.pl()

  • Pingback: Limonkowy sernik z nerkowców bez cukru :: readeat.pl()