Bezglutenowe Pasty, dipy, sosy Pomidor Śniadania Surowe (RAW) Zdrowe

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Wiadomo nie od dzisiaj, że proste rozwiązania są najlepsze. Ale niekiedy, żeby wpaść na genialny w swej prostocie przepis, trzeba się nieźle nagłowić. Szczerze mówiąc, to chyba bardziej kwestia przypadku i dziwnych zbiegów okoliczności, niż głębokiej analizy czy przemyśleń.
Do tej pory nie mogę się nadziwić, że nie robiłam tej pasty wcześniej. Słonecznik zawsze zalega na półkach, a suszone pomidory kochają wszyscy. Ale żeby razem i to w paście!? Nie do pomyślenia.

vegan sunflower seed spread with sun dried tomatoes
Do magicznego spotkania tych dwóch składników w mojej głowie doszło dzięki ubogości produktów w pobliskim sklepiku. Lodówka pusta, więc w niedzielę rano (11:00) żwawo wyruszyłam na zakupy. Tradycyjnie nie było w nim nic, czego akurat potrzebowałam. Pożegnawszy się z tofucznicą i serkiem z migdałów, do głowy przyszło mi, że ze słonecznika też można zrobić smarowidło kanapkowe. Eureka!
Pognałam do domu i po szybkim przeglądzie szafek zdecydowałam się na dwie kompozycje. Jedną paprykową, o której innym razem. Drugą właśnie z suszonymi pomidorami.
W zasadzie to takie pesto rosso, w łososiowej kolorystyce. Z tym, że główną rolę jednak gra słonecznik, pomidory są tylko dodatkiem.

sunflower seed dip with tomatoes vegan raw

Składniki:
około 200ml

100g pestek słonecznika
5 suszonych pomidorów*
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek**
do ½ szklanki wody
1 łyżeczka suszonej granulowanej cebuli
½-1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz

* można użyć takie ze słoika lub „suche”, które wcześniej należy namoczyć w wodzie. Przy okazji niesłoikowe suszone pomidory sprawią, że przepis będzie w sam raz dla witarian
** można użyć oleju/oliwy z pomidorów

Pomidory drobno siekamy. Blendujemy*** wszystkie składniki na gładką pastę, dolewając stopniowo wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.

*** ja mielę słonecznik najpierw w elektrycznym młynku, dopiero potem blenduję z resztą składników.

Ile kalorii?

Całość (200ml):
728 kcal

białko: 22,5 g; tłuszcze: 65,5 g; węglowodany: 23 g, błonnik: 10 g;
żelazo: 5,4 mg; wapń: 88 mg; cynk: 5,3 mg

1 łyżeczka:
18,2 kcal

białko: 0,56 g; tłuszcze: 1,6 g; węglowodany: 0,57 g, błonnik: 0,25 g;
żelazo: 0,13 mg; wapń: 2,2 mg; cynk: 0,13 mg

sunflower seeds spread

  • gin

    Mniam, pyszne to musiało być… Uwielbiam takie smarowidła 🙂

  • Miałam dziś robić pastę z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami, ale w takim razie zrobię taką 🙂

    • readeat

      Soczewica tez brzmi nieźle

  • Już czuję ten smak!

    • readeat

      Oj tak! 🙂

  • Agata

    W lodówce mam podobną, ale bez cebuli i czosnku. Nawet granulowanych boję się jeść w pracy. Fobia jakaś 😉

    • readeat

      Zawsze mi się wydawało, że granulowany jest w „bezpieczną” opcją, ale w sumie teraz zaczęłam się bać 🙂

  • Nais

    Zapytam, bo nigdy nie mieliłam żadnych ziarenek. Czy punkt *** dotyczy takiej peerelowskiej maszynki do mielenia kawy na przykład? Mam taką, może by się nadała ale boję się zepsuć 🙂 Taką jak tu: http://img17.tablica.pl/images_tablicapl/110339035_1_1000x700_mlynek-do-kawy-elektryczny-opatow.jpg

    • readeat

      Ja mam coś takiego właśnie jak ten niebieski i mieli wszystkie orzechy idealnie, lepiej niż blender!

  • robię dzisiaj. fantastyczne <3 próbuję pokonać nabiałowe uzależnienie, trzymaj kciuki 😉

    • readeat

      Trzymam Mocno!

  • Elżbieta

    Robię często pasty z suszonych pomidorów z różnymi ziarenkami. Mam dość słaby blender, więc moczę przez noc ziarenka (pestki słonecznika, dyni, nerkowce…), a potem wszystko razem mielę w maszynce i doprawiam, np. natką pietruszki. Pyszne i sycące. Pozdrawiam 🙂

    • readeat

      Ja mielę ziarna i orzechy w młynku, bo to jednak nie jest struktura bezpieczna w 100% dla blendera. Z suszonymi pomidorami wszystko smakuje pysznie:)