Nie ma chyba nic lepszego niż odświeżający koktajl owocowo- warzywny. Nie ważne czy jest upalnie, czy mamy syberyjskie mrozy, zawsze smakuje tak samo dobrze. A najpyszniejsze są te zielone, bo niosą najwięcej pozytywnej energii.
Często bazę smoothies stanowi mleko (np. sojowe), a planem minimum wydaje się dodanie się banana. Dzięki tym dwóm składnikom otrzymujemy sycący i odżywczy napój, ale nie zawsze o to chodzi. Ponieważ nie jestem miłośniczką bananów, to chętnie pomijam go w koktajlach. A gdy chce się napić czegoś co zdecydowanie postawi mnie na nogi i doda solidnego kopa energii, to zamiast mleka wybieram wodę mineralną.
Jeszcze tylko ukochana gruszka, seler naciowy, zielone kiwi i gotowe! Obowiązkowo musi być też natka pietruszki, bo żelaza nigdy za wiele!
Składniki:
2-3 porcje
2 gruszki
3-4 łodygi selera naciowego
2 kiwi
pęczek natki pietruszki
woda mineralna*
* do 2 szklanek, zależy jak gęste koktajle lubicie
1. Gruszkę i kiwi obieramy i drobno kroimy. Siekamy selera i pietruszkę.
2. Blendujemy, dolewając wody. Możemy dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny i/lub syropu z agawy.
Ile kalorii?
Całość (3 porcje):
324 kcal
białko: 4.2 g; tłuszcze: 1.4 g; węglowodany: 82.4g, błonnik: 18.8 g;
żelazo: 3 mg; wapń: 145 mg; cynk: 0,6 mg
1 porcja:
108 kcal
białko: 1.4 g; tłuszcze: 0,46 g; węglowodany: 27,4 g, błonnik: 6,3 g;
żelazo: 1 mg; wapń: 48 mg; cynk: 0.2 mg
Pingback: Spełnione zaciążone staraczki od stycznia 2012 :) - Strona 318()