Szparagi, najpewniejszy zwiastun wiosny. Moje ulubione to te zielone, koniecznie najcieńsze. Takie, które można chrupać nawet na surowo.
Niewiele im trzeba. Wystarczy odrobina dobrej oliwy i szczypta soli. Soczyste i delikatne. Czuć w nich maj i zapowiedź długich słonecznych dni. Zaraz za nimi pojawią się czereśnie, truskawki, ukochany bób. Zaczną się długie wieczory na na balkonie, odpoczynek na wodą i pikniki w plenerze.
Kiedy już nacieszę się smakiem szparagów samych w sobie, pozwalam im na skromne towarzystwo. Tym razem na pizzy z pomidorkami koktajlowymi i mieszanką przypraw przywiezioną z Gruzji (Adjika Salt).
Pizza ze szparagami
3 średnie pizze
Składniki:
Ciasto z przepisu „Domowa pizza ulubiona”
Sos:
400g jogurtu roślinnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
suszona mięta
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól i pieprz
Dodatki:
pęczek cienkich zielonych szparagów
oliwa z oliwek
300g pomidorków koktajlowych
Adjika Salt lub inna ostra mieszanka przypraw
ser wegański (opcjonalnie)
Do podania:
oliwa
pesto
świeże zioła
- Przygotuj ciasto wg przepisu.
- Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, suszoną miętą, solą i pieprzem.
- Szparagi obtocz w niewielkiej ilości oliwy. Pomidorki przekrój na pół.
- Na uformowany placek nałóż sos, ułóż szparagi i pomidorki, posyp adżiką. Opcjonalnie dodaj starty ser wegański.
- Podawaj z oliwą, pesto i świeżymi ziołami.