Kolejny po serniku i tarcie cytrynowej „wypiek” bez pieczenia, z surowych składników. Nie wiem co jest takiego w witariańskich słodyczach, że je uwielbiam. Może to, że są lżejsze i delikatniejsze w smaku niż tradycyjne słodycze. A może to moja podświadomość, która szepcze mi, że są zdrowsze i bardziej odżywcze.
Mogłabym nie jadać ciast, tortów, ciasteczek i muffinek, ale muszę przyznać, że zaczynam być uzależniona od tych surowych delicji.
Tym razem, coś dla fanów czekolady. Żeby nie było tak banalnie, miejsce kakao zajął karob. Rozgościł się i nie ma zamiaru ustępować.W smaku jest nieco łagodniejszy od kakao. Dodatkowo nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jest bogaty w żelazo i wapń. Kolejnym plusem jest niska zawartość tłuszczu. Jest świetną alternatywą dla osób, które nie mogą spożywać czekolady (np. osoby cierpiące na migreny).
Wracając do torciku- bazę stanowią oczywiście nerkowce. To one nadają kremową konsystencję i genialny smak. Spód zrobiłam z migdałów (ze skórką) oraz daktyli. Daktyle stanowią świetne spoiwo, ale jeśli nie przepadacie za nimi, z powodzeniem możecie je zastąpić suszonymi figami lub rodzynkami.
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 16cm)
8 porcji
Spód:
1/2 szklanki (65g) migdałów ze skórką*
1/2 szklanki (60g) suszonych daktyli**
1/4 łyżeczki soli
Masa:
1,5 szklanki (200g) nerkowców
1/3 szklanki (70ml) soku z cytryny
1/3 szklanki (70ml)syropu z agawy
1/2 szklanki (50g) karobu***
1/3 (70ml) szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* migdały można zastąpić orzechami laskowymi lub włoskimi
** suszone figi lub rodzynki świetnie zastąpią daktyle
*** nie wiem jak jest z surowością karobu podejrzewam, że nie wszystkie mogą być raw. Warto sprawdzić przed zakupem. Oczywiście zamiast karobu możecie użyć surowego kakao.
Spód:
Daktyle siekamy drobno. Dokładnie blenderujemy daktyle i migdały. Dodajemy sól. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą, ja zazwyczaj tego nie robię.
Masa serowa:
Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. W zależności od sprawności naszego blendera może to zająć trochę czasu. Masa powinna być kremowa, najlepiej bez grudek.Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na okooło 30 minut. Torcik (o ile coś z niego zostanie) przechowujemy w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.
Smacznego!
Ile kalorii?*
Całość (8 porcji):
2406 kcal
białko: 54 g; tłuszcze: 193 g; węglowodany: 170 g, błonnik: 39 g;
żelazo: 17,5 mg; wapń: 469mg; cynk: 15,3 mg
1 porcja:
300 kcal
białko: 6,7 g; tłuszcze: 24 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 4,9 g;
żelazo: 2,2 mg; wapń: 59mg; cynk: 1,9 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Organizator: Silesianka