Bezglutenowe Daktyle Desery Impreza Karob Nerkowce Superfoods Surowe (RAW) Zdrowe

Karobowy torcik z nerkowców

Kolejny po serniku i tarcie cytrynowej „wypiek” bez pieczenia, z surowych składników. Nie wiem co jest takiego w witariańskich słodyczach, że je uwielbiam. Może to, że są lżejsze i delikatniejsze w smaku niż tradycyjne słodycze. A może to moja podświadomość, która szepcze mi, że są zdrowsze i bardziej odżywcze.

Mogłabym nie jadać ciast, tortów, ciasteczek i muffinek, ale muszę przyznać, że zaczynam być uzależniona od tych surowych delicji.

Tym razem, coś dla fanów czekolady. Żeby nie było tak banalnie, miejsce kakao zajął karob. Rozgościł się i nie ma zamiaru ustępować.W smaku jest nieco łagodniejszy od kakao. Dodatkowo nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jest bogaty w żelazo i wapń. Kolejnym plusem jest niska zawartość tłuszczu. Jest świetną alternatywą dla osób, które nie mogą spożywać czekolady (np. osoby cierpiące na migreny).

Wracając do torciku- bazę stanowią oczywiście nerkowce. To one nadają kremową konsystencję i genialny smak. Spód zrobiłam z migdałów (ze skórką) oraz daktyli. Daktyle stanowią świetne spoiwo, ale jeśli nie przepadacie za nimi, z powodzeniem możecie je zastąpić suszonymi figami lub rodzynkami.

 

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 16cm)
8 porcji 

Spód:
1/2 szklanki (65g) migdałów ze skórką*
1/2 szklanki (60g) suszonych daktyli**
1/4 łyżeczki soli

Masa:
 1,5 szklanki (200g) nerkowców
1/3 szklanki (70ml) soku z cytryny
1/3  szklanki (70ml)syropu z agawy
1/2 szklanki (50g) karobu*** 
1/3 (70ml) szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


* migdały można zastąpić orzechami laskowymi lub włoskimi
** suszone figi lub rodzynki świetnie zastąpią daktyle
*** nie wiem jak jest z surowością karobu podejrzewam, że nie wszystkie mogą być raw. Warto sprawdzić przed zakupem. Oczywiście zamiast karobu możecie użyć surowego kakao.

Spód:

Daktyle siekamy drobno. Dokładnie blenderujemy daktyle i migdały. Dodajemy sól. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą, ja zazwyczaj tego nie robię.

Masa serowa:

Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką masę. W zależności od sprawności naszego blendera może to zająć trochę czasu. Masa powinna być kremowa, najlepiej bez grudek.Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na okooło 30 minut. Torcik (o ile coś z niego zostanie) przechowujemy w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (8 porcji):
2406 kcal

białko: 54 g; tłuszcze: 193 g; węglowodany: 170 g, błonnik: 39 g;
żelazo: 17,5 mg; wapń: 469mg; cynk: 15,3 mg

1 porcja:
300 kcal

białko: 6,7 g; tłuszcze: 24 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 4,9 g;
żelazo: 2,2 mg; wapń: 59mg; cynk: 1,9 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu


RAW FOOD -  21 dni bez gotowaniaOrganizator: Silesianka

  • Torcik wygląda obłędnie:)

    • readeat

      dzięki!! i tak też smakuje:)

  • Ina

    Na pewno sprobuje!

  • ASIA

    czym można zastąpić olej kokosowy, nie za bardzo lubię jego smak…. dziękuje

    • readeat

      Możesz spróbować zastąpić go agarem, ale nie podam ci teraz proporcji, bo w przypadku tego ciasta robiłam je tylko z olejem kokosowym.
      Olej kokosowy ma za zadanie utrzymać strukturę ciasta, więc żaden inny olej go nie zastąpi. Rafinowane oleje kokosowe są bez smaku i zapachu, próbowałaś?

      • ASIA

        zrobiłam torcik z olejem kokosowym jak jest w przepisie, jest naprawdę niewyczuwalny w smaku. Zamiast karbonu dodałam kakao. Torcik jest obłędny. Polecam w 100% !!!

        • readeat

          Super!:) Cieszę się, że smakuje!

  • Agata

    Ups! Zapomniałam dodać soli do spodu- mam nadzieje że nie będzie to wielki problem? I tak z ciekawości- po co cytryna do masy serowej? Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    • readeat

      Nie będzie;) Cytryna przełamie smak nerkowców i właśnie nada masie „seropodobnego” smaku. Inaczej masa byłay zbyt mdła!

  • Ola

    Wyszedł pyszny, ale spód nie stwardniał i został taki ciągnący i kleisty. Czemu?

    • readeat

      Dużo zależy od rodzaju daktyli, czasem po porstu trzeba ich dodać mniej bo są bardziej kleiste. Ponieważ jest to mieszanka daktyli i orzechów spód nigdy nie będzie super twardy i kruchy.

  • Magda

    Czy syrop z agawy można zastąpić syropem klonowym lub syropem daktylowym?
    Pozdrawiam.

    • readeat

      Oczywiście!

  • Jagoda

    Zrobiłam ostatnio ten torcik na spotkanie z rodziną. Jedyną moją wariacją było dodanie świeżych malin na górę. Ciasto wyszło WYŚMIENITE i niezwykle lekkie. Polecam każdemu 🙂

    • readeat

      Super! Cieszę się bardzo 🙂

  • Marika

    Dziękuję Ci bardzo za Twojego bloga, przypadkowo się tu znalazłam a odkryłam moje smaki 🙂