Bezglutenowe Daktyle Desery Surowe (RAW) Wegańska Wielkanoc Zdrowe

Tarta cytrynowa raw

Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód  kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.

Przepis z  Fragrant Vanilla Cake

Składniki:

Spód:
1 szklanka (90g) wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów (110g)
1/2 szklanki daktyli (60g)
1/4 łyżeczki soli

Masa:
1 łyżka agaru w proszku*
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki soku z cytryny (70ml)
miąższ z jednej cytryny (około 50g)
2-4 łyżki syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki masła kokosowego

*agar można zastąpić pektyną
** ilość syropu z agawy zależy od tego jak bardzo cytrynową masę chcemy uzyskać

Spód:
Daktyle kroimy bardzo drobno. Następnie blenderujemy dokładnie wszystkie składniki (migdały, daktyle, wiórki kokosowe) aż powstanie zwarta masa. Wykładamy ją do tortownicy o średnicy około 16 cm robiąc dość grube brzegi.
Wstawiamy do lodówki.

Masa:
Rozpuszczamy agar w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i odstawiamy do ostygnięcia. 3 łyżki masła kokosowego rozpuszczamy czyli robimy olej, jedną zostawiamy w postacie stałej. Mieszamy wszystkie składniki i blenderujemy na jednolitą masę. Zalewamy spód i ostawiamy do lodówki na 4-6 godzin aż masa cytrynowa stężeje.


Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (8 porcji):
2041 kcal

białko: 30 g; tłuszcze: 172 g; węglowodany: 139 g, błonnik: 42 g;
żelazo: 7,3 mg; wapń: 331 mg; cynk: 3,6 mg

1 porcja:
255 kcal

białko: 3,75 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 17 g, błonnik: 5,2 g;
żelazo: 0,9 mg; wapń: 41 mg; cynk: 0,45 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

RAW FOOD -  21 dni bez gotowaniaOrganizator: Silesianka

  • zagubiony omułek

    boskość! 🙂

    dobija mnie ta tabliczka mnożenia w weryfikacji 😀

    • readeat

      czasem jest dodawanie ;P

  • Meme

    Mam przeochotę zrobić 🙂 Jaka była wielkość użytej formy?

    • readeat

      16 cm

  • flo

    mniaaaaaaaaam ^^ dziekuje za przepis i za wyliczenie kalorii, co dla mnie jest b. wazne! ;D

  • mamasoul

    Przepis brzmi zjawiskowo : ) Tylko błagam: wiórków, a nie wiórek! Dzisiaj chyba wypróbuję!

    • readeat

      Już poprawiam błąd:)

  • Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | new.readeat.pl()

  • Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | readeat.pl()

  • kaja

    a zamiast masła koko może być olej? lub co w zamian?

    • readeat

      olej kokosowy ma taką właściwość,gdy wystygnie (po wcześniejszym rozpuszczeniu) to tężeje. Możesz spróbować z innym olejem lub sokiem (może nawet lepiej), ale wtedy musiałabyś dodać więcej agaru pektyny. Nie robiłam tego nigdy jeśli chodzi o tą tartę, więc jest ryzyko, że może nie stężeć.

      • kaja

        ok, już rozumiem. po prostu masłem kokosowym nazywasz olej kokosowy w postaci stałej 🙂 i ja ten olej mam i o niego może trochę niezbornie pytałam. ale przeczytałam uważnie przepis i już wszystko wiem :))

        • readeat

          🙂 To super. Napisz jak wrażenia smakowe:)

          • kaja

            wrażenia smakowe na 6, ale niestety zgubiły mnie proporcje – za dużo spodu, za mało nadzienia. i w dodatku nie chciało się zestać (może to sprawka dodanej limonki, a może po prostu trzeba by więcej agaru). w każdym razie kwaśno-słone ulubione 🙂

          • readeat

            Zdecydowanie to wina zbyt małej ilości agaru, a w zasadzie to moja, bo zamiast łyżka napisałam łyżeczka. Przepraszam bardzo z tego chochlika. Cieszę, że pomimo to smakowało 🙂

  • Przecudny przepis, muszę dziś zrobić:)