Bezglutenowe Comfort food Nerkowce Śniadania Vegan fatness

Wegański ser z nerkowców

Uniwersalność nerkowców wciąż mnie zaskakuje! Można z nich robić obłędne surowe ciasta, słodkie kremy i ostre sosy, a co najlepsze pyszne wegańskie sery.

Mój najnowszy serowy wyrób powstał przy współpracy nerkowców (idealnie zmielonych przy pomocy młynka do orzechów), mleka sojowego, agaru i niezastąpionych płatków drożdżowych.

Smak zachwycił wszystkich! Ja jestem szczególnie zadowolona z konsystencji przypominającejj serek topiony. Następnym razem spróbuję dodać więcej agaru, żeby uzyskać  twardy blok sera.
Gdyby znudziła się wam naturalna wersja, proponuję poeksperymentować z dodatkami: chili, orzechy włoskie, suszona śliwka, papryka lub szczypiorek.
Serek idealnie smakuje na kanapkach, świetnie podkreśla smak pizzy czy zapiekanki. Niezastąpiony do tostów. I moja ulubiona wersja: z herbatnikami holenderskimi! Pychota!

 

Składniki: 
1 szklanka (150g) nerkowców
1/2 szklanki płatków drożdżowych
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki białego pieprzu
2 i 2/3 szklanki (660ml) mleka roślinnego
20g agaru w proszku*
100 ml oleju rzepakowego
1/4 szklanki jasnego miso
2 łyżki soku z cytryny


* lub 50g agaru w płatkach

Orzechy nerkowca mielimy w młynku lub blenderujemy. Uważamy, żeby nie powstała pasta, orzechy powinny być sypkie. Dodajemy płatki drożdżowe,  czosnek, sól i biały pieprz i dokładnie mieszamy.

Do mleka dodajemy agar i olej, gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Dolewamy stopniowo mleko z olejem i agarem do suchych składników, cały czas mieszając przy użyciu bendera. Dodajemy miso i sok z cytryny i blenderujemy do uzyskania kremowej masy (około 2 minut).

Przelewamy masę do pojemniczka (można wyłożyć folią spożywczą). Ja użyłam tortownicy o średnicy 16 cm. Gdy masa przestygnie, wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Z podanych proporcji wychodzi około 630g (około 24 porcje po 26 gramów) sera czyli całkiem sporo.

Smacznego!

Ile kalorii?*

Całość (630g, 24 porcje):
1908 kcal

białko: 80 g; tłuszcze: 142 g; węglowodany: 106 g, błonnik: 26 g;
żelazo: 21 mg; wapń: 1005mg; cynk: 22 mg

1 porcja (26 gramów):
80 kcal

białko: 3,3 g; tłuszcze: 6 g; węglowodany: 4,4 g, błonnik: 1,1 g;
żelazo: 0,9 mg; wapń: 42mg; cynk: 0,9 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

 

  • gin

    Łał, niesamowity. Ciekawa jestem, jak smakował 🙂

    • readeat

      Pyszny był! Testerów było dużo i każdy był zachwycony;)

  • Qetrab

    Genialne
    jak tylko uda mi się kupić płatki drożdżowe i miso to na pewno spróbuję 😀

  • kaja

    ha, w końcu zgromadziłam wszystko i zrobiłam! i teraz tak: uczucia mam mieszane, bo smakuje bardzo w porządku /choć moja druga połówka stwierdziła, że tylko komuś, kto lubi drożdże – nieprawda! :)/, ale konsystencja jest dla mnie problemem. dlatego pozostanę pewnie na etapie pasy. tylko chciałam się dopytać, czy wiesz może, po co dodaje się olej do mleka sojowego? /uwaga na marginesie: następnym razem dodam niesłodzone :)/ bo tak myślę, ażeby zrezygnować i zrobić wersję light…

    • readeat

      Myślę, że olej odpowiada głównie za konsystencję/ kremowość serka, podobnie jak w wegańskich majonezach. Myślę, że bez oleju serek też by wyszedł, ale może bardziej suchy i kruchy. W sumie Twoje pytanie mnie zainspirowało i postaram się wkrótce spróbować bez oleju;)
      Nie do końca zrozumiałam, wolałabyś bardziej zwarty ser czy taki w formie pasty?
      Pozdrawiam i dziękuję za opinię 🙂

      • kaja

        w formie pasty. bo tak trochę przypomina topiony, a ja po prostu topionego nie lubię 😀 /taki indywidualny problem/. natomiast fajnie się ten serek starzeje – dziś jest jeszcze lepszy niż wczoraj!

        • readeat

          Cieszę się, że smakuje:) Zawsze można dać mniej agaru, alba zamiast niego spróbuj 3-4 łyżki mąki kukurydzianej. Pozdrawiam!

  • Atreya

    Witam. Czy da radę zrobić ten ser bez miso, bo tylko tego nie mam, czy może można to czymś zastąpić? Pozdrawiam.

    • readeat

      Możesz spróbować dać 3-4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki nerkowców więcej. Myślę, że powinno być ok.

  • Agata

    Pomysł genialny. Tylko ja jednak nie szalałabym tak z agarem, bo Wasz ser będzie działał przeczyszczająco i nazbyt zdrowy również nie będzie. Już chyba lepiej się poświęcić i docenić jego niezbyt stałą konsystencję ;).

    • readeat

      Nigdy nie obserwowałam ani u siebie, ani u jedzących takowych obajwów po agarze. Czemu uważasz, że jest niezdrowy? Wyznaję zasadę, że jak coś jemy z umiarem, to raczej nam to nie zaszkodzi 😉 To raczej przesada jest głównym czynnikiem wywołującym dolegliwości gastryczne u ludzi 🙂

  • Tylko gdzie dostać składniki? :O