Kolejny pyszny, wiosenno-letni koktajl poprawiający nastrój. Zielona herbata smakiem i intensywnym kolorem wprowadzi nas w stan totalnego relaksu, a w tym czasie po cichutku nasiona chia dostarczą nam wapnia, żelaza i omega-3. W cieniu tych dwóch składników pozostają równie ważne banany i soczysty, gaszący pragnienie arbuz.
O matchie czyli sproszkowanej zielonej herbacie pisałam już przy okazji zielonych babeczek. Dla przypomnienia matcha słynie z ogromnej zawartości antyoksydantów (katechiny, witamina E), które mają nas chronić przed wszelakimi choróbskami, szczególnie przez nowotworami.
Powstaje z najmniejszych i najmłodszych listków, które są skrupulatnie oczyszczane tak, by pozostał sam miąższ. Ponoć swój początek miała w Chinach, ale dopiero Japonia uczyniła z niej królową herbat.
W Kraju Kwitnącej Wiśni picie tej herbaty to prawdziwa ceremonia.
Jeszcze o nasionach chia słów kilka. Nasiona szałwii hiszpańskiej obecnie przeżywają swój renesans, głównie dzięki dietom redukcyjnym. Jakikolwiek jest Wasz stosunek do takich diet, to nasiona chia faktycznie mają się czym pochwalić. Po pierwsze korzystny wpływ na wchłanianie węglowodanów-spowalniają i stabilizują (coś dla cukrzyków). Dzięki swoim hydrofilnym właściwościom mają przedłużać okres uwodnienia organizmu, co spopularyzowało chia wśród biegaczy.
A coś dla wegan? Oczywiście! Nasiona te bogate są w wapń (635mg w 100g), żelazo (6,4 mg) oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (19,3g). Są ponoć też dobrym źródłem białka.
Składniki (4 porcje):
2 banany (240g)*
2,5 szklanki (380g) arbuza*
1,5- 2 szklanek mleka roślinnego**
2 łyżeczki nasion chia (opcja)***
1,5-2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty
* banana i arbuza można zamrozić, shake będzie wtedy bardziej kremowy
** w zależności od tego jak gęsty shake chcemy uzyskać możemy dolać mniej lub więcej mleka
*** jeśli nie macie nasion chia możecie dodać zmielone siemię lniane, albo po prostu pominąć ten składnik
Przepis na koktajl zaczerpnięty z tej strony.
Blenderujemy wszystkie składniki i delektujemy się cudownym smakiem koktajlu (szczególnie dorze smakuje w towarzystwie intensywnego zapachu bzu).
Ile kalorii?
Całość (4 porcje, około 1 litra) :
566 kcal
białko: 31 g; tłuszcze: 12,3 g; węglowodany: 97 g, błonnik: 14 g;
żelazo: 6,7 mg; wapń: 704 mg; cynk: 1,2 mg
1 porcja (ok. 250ml) :
142 kcal
białko: 7,6 g; tłuszcze: 3 g; węglowodany: 24 g, błonnik: 3,5 g;
żelazo: 1,7 mg; wapń: 176mg; cynk: 0,3 mg
Pingback: Indysjki napój z awokado i kardamonem | new.readeat.pl()
Pingback: Indysjki napój z awokado i kardamonem | readeat.pl()
Pingback: Pudding chia z mango, jagodami i miętąreadeat.pl()