Słodycze bez cukru? Co to w ogóle znaczy i czy jest to możliwe? Czy na prawdę w tym limonkowym serniku nie będzie cukru?
I tak i nie.
Jeśli przez cukier rozumiemy różnego rodzaju sztucznie otrzymywane słody, jak biały cukier, syrop z agawy, kukurydziany czy nawet cukier brązowy, to zgadza się, nie znajdziecie w limonkowym serniku z nerkowców takich dodatków.
Jeśli mamy na myśli cukry jako węglowodany, to oczywiście są one obecne, tak jak w każdym innym pokarmie. Oczywiście część z nich będzie złożona, a część prosta, czyli lepiej przyswajalna. Szczególnie cukry proste pochodzenia owocowego, które pomogły mi dosłodzić ciasto. Ciągle jednak są to substancje naturalne i nieprzetworzone.
Podsumowując limonkowy sernik z nerkowców jest słodzony owocami, nie ma w nim typowych cukrów używanych w cukiernictwie. Moim zdaniem jest więc całkiem zdrowy, a do tego zawiera przyzwoite ilości białka, żelaza i wapnia.
Nie liczcie jednak na to, że jedząc go zaleje Was fala słodyczy, bardziej spodziewajcie delikatnej słodkiej nuty. W końcu limonka gra tu główną rolę. Limonkowo-waniliowa masa ciekawie kontrastuje z dość słodkim daktylowym spodem.
Sernik ten jest zdecydowaną przeciwnością rozpustnych muffin, które nie da się ukryć, były solidnie naładowane sztucznymi cukrami. Jest to póki co najzdrowszy słodycz jaki udało mi się stworzyć. Bije na głowę truskawkowy sernik z nerkowców, rabarbarowy, karobowy a nawet tartę cytrynową, ciasto z awokado i makowiec bez pieczenia.
Oprócz użycia owoców do słodzenia, nie zawiera również popularnego w tego typu ciastach oleju kokosowego. Użyłam zamiast niego agaru. Natomiast, żeby sernik był kremowy użyłam mleka kokosowego, również dość tłustego produktu, ale mniej przetworzonego.
Dlaczego postanowiłam odejść o często stosowanych w sernikach z nerkowców syropu z agawy i oleju kokosowego?
Do pozbycia się oleju z ciasta zachęciła mnie Szpinakowa Wróżka, sugerując agar. Pomyślałam, że to świetny pomysł, choć zmienia trochę konsystencję ciasta. Potem zaczęłam się zastanawiać, skoro wyeliminowałam olej, to czemu nie pozbyć się kolejnej przetworzonej substancji czyli syropu z agawy. Jest wiele pozytywnych opinii na jego temat, że zawiera jakieś super składniki i jest zdrowszy niż cukier. Jednak gdy zaczęłam się zastanawiać doszłam do trochę innych wniosków. Prawdą jest, że używa się go mniej niż zwykłego cukru, ma też znacznie niższy indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny obrazuje szybkość wchłaniania i pojawienia się glukozy we krwi po spożyciu danej substancji. Pożądane są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Nadal jest to jednak substancja wysoce przetworzona, pozbawiona innych substancji odżywczych. Nie wszystkie syropy z agawy będą miały tak korzystny indeks glikemiczny, wiadomo – na rynku są lepsze i gorsze produkty.
W tym linku, na samym dole znajdziecie tabelę, które pomoże Wam w doborze słodów ze względu na indeks glikemiczny. Do dosładzania nadal najlepsze wydają się jednak owoce.
Przed Wami całkiem zdrowy, zadedykowany Szpinakowej Wróżce limonkowy sernik z nerkowców
Limonkowy sernik z nerkowców
bez cukru
Składniki:
forma o średnicy 16cm
8 porcji
Spód:
½ szklanki orzechów włoskich (60g)
½ szklanki daktyli (60g)
szczypta soli
Masa:
200g nerkowców
1 średnia gruszka
½ średniego banana
sok z 2 limonek
skórka z 1 limonki
miąższ z 1 limonki
1 szklanka mleka kokosowego*
ekstrakt waniliowy
3 łyżeczki agaru w proszku
12 łyżek gorącej wody
* część stała mleka
1. Orzechy włoskie mielimy w młynku. Dodajemy posiekane/rozdrobnione daktyle oraz szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy w miarę spójną, lepką masę. Wykładamy spód (średnica 16cm) tortownicy i wkładamy do lodówki.
2. Nerkowce moczymy przez noc. Gruszkę obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Ścieramy skórkę z 1 limonki, drobno siekamy miąższ również z 1 limonki. Wyciskamy z sok z 2 limonek. Nerkowce, mleko, gruszkę, połówkę banana, skórkę, sok i miąższ z limonek oraz ekstrakt waniliowy blendujemy na gładką masę. Może to zając chwilę, ważne by dokładnie zblendować nerkowce.
W małym rondelku mieszamy agar z z gorącą wodą i gotujemy, aż zaczną pojawiać się bąble. Przelewamy do masy i znów blendujemy.
3. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki, aż stężeje (około 2 godzin). Przechowujemy w lodówce.
Ile kalorii?
Cały limonkowy sernik z nerkowców:
2 425 kcal
białko: 54 g; tłuszcze: 183 g; węglowodany: 198 g, błonnik: 30g;
żelazo: 23 mg; wapń: 324 mg; cynk: 16,2 mg
1 kawałek:
303 kcal
białko: 6,7 g; tłuszcze: 22,8 g; węglowodany: 24,7 g, błonnik: 3,75g;
żelazo: 2,9 mg; wapń: 41 mg; cynk: 2 mg