Bezglutenowe Daktyle Desery Nerkowce Superfoods Surowe (RAW) Wegańska Wigilia Zdrowe Zima

Wegański makowiec bez pieczenia

Pamiętacie ciasto marchewkowe z makiem? Przy okazji tego przepisu przyznałam się Wam do mojego makowego puryzmu. Otóż dla mnie idealne ciasto z makiem to takie, w którym 90% stanowią małe czarne ziarenka. Wszelkie bakalie pałętające się w makowej masie są niemile widziane. Biszkopt, czy inne bazowe ciasto też pełni dla mnie poboczną rolę. Mak musi być zdecydowanym królem.

Nie jest łatwo znaleźć makowiec, który sprostałby tym wszystkim wymaganiom, był wegański i prosty w przygotowaniu. Jakiś czas temu przyplątał mi się do głowy pomysł na ciasto, ktore w stu procentach spełniłoby moje makowe marzenia. Nie sądziłam, że da się z tej wizji wyprodukować coś jadalnego.
A jednak udało mni się stworzyć wymarzone ciasto i moje kubki smakowe zakochały się w nim od pierwszego kęsa. Na dodatek do przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani piekarnika, ani mąki, ani nawet białego cukru.

 

 

Ciasto, czyli bazę makowca stanowią zmielone orzechy laskowe i włoskie z rodzynkami. Tak, są bakalie, ale idealnie odseparowane od makowej masy. Oprócz maku w kremowej warstwie znajdują się jeszcze nerkowce i sok z pomarańczy. Wszystko to o delikatnym smaku świąt. Pycha!

 

 

Składniki:
na blachę o średnicy 16cm
8 porcji

Spód:
1/2 szklanki orzechów włoskich (60g)
1/2 szklanki orzechów laskowych (65g)
1 szklanka rodzynek (150g)
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Masa makowa:
1 szklanka maku (140g)
100g nerkowców
1/3-1/2 szklanki (do 120ml) syropu z agawy*
3 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek oleju kokosowego
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
kilka kropel aromatu migdałowego

Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu
1 łyżka soku z pomarańczy

* w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie

Spód:

Orzechy włoskie i laskowe najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Rodzynki siekamy drobno. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy szczytę soli i gałki muszkatołowej. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki.

 

Masa makowa:

Nerkowce i mak moczymy przez noc. Bardzo dokladnie odsączamy mak z wody (nerkowce też).Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki masy blenderujemy na dość gładką masę. Najpier blendujemy mak z syropem z agawy, aż ziarenka wypuszą soki, potem dodajemy resztę. Konsystencja powinna być kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami maku (taka jak w klasycznej makowej masie). Masa może się wydawać płynna, ale po pobycie w zamrażarce stęzeje. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na minimum 60 minut (im dlużej tym lepiej, najlepiej kila godzin, wtedy jest pewność, że się zestali).

 

Polewa:

Rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy z karobem i sokiem, do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Polewamy ciasto (po tych 60 minutach) i znów wstawiamy do zamrażarki do zastygnięcia, najlepiej, żeby postał tam całą noc.

Makowiec przechowujemy w lodówce.

 

Ile kalorii?

Całość:
3637 kcal

białko: 68 g; tłuszcze: 251 g; węglowodany: 317g, błonnik: 62,3 g;
żelazo: 28,6 mg; wapń: 2081 mg; cynk: 21,7 mg

1 porcja:
454 kcal

białko: 8,5 g; tłuszcze: 31,3g; węglowodany: 39g, błonnik:7,8  g;
żelazo: 3,6 mg; wapń: 261 mg; cynk: 2,71 mg

 

  • O wow, makowiec idealny 🙂

    • readeat

      Dokładnie 🙂

  • często robię ciasta bez pieczenia, ale jeszcze nigdy makowca. ale brzmi kusząco!

    • readeat

      Warto spróbować 😉

      • cieszę się, że dodałaś makowiec do mojej akcji, bo właśnie na takie przepisy liczyłam 😉

        • readeat

          Proszę bardzo!

  • dominika

    czy zamiast syropu z agawy moze byc melasa, czy popsułaby smak? i czy mozna czyms zastapic olej kokosowy? pozdrawiam

    • readeat

      Myślę, że melasa może się sprawdzić akurat w tym ciescie, bo nada my glebszy, mocniejszy posmak. Musisz probowac w trakcie dodawania jaka ilosc jest potrzebna. Co do oleju kokosowego to jest dość ważny bo będzie trzymał strukturę, bez niego masavw temp pokojowej moze byc zbyt płynna

  • Robię go jutro (z myślą o wigilii oczywiście), ale planuję zrobić wersję bardziej pomarańczową 😉

    • readeat

      🙂 super!

  • Świetny przepis, właśnie się do niego przymierzam. Nie mam doświadczenia z makiem i się zastanawiam czy to moczenie, to ma być w ciepłej wodzie czy zimnej? Nie trzeba potem tego maku gotować?

    • readeat

      Ja moczyłam w zimnej całą noc. Nie gotowałam maku i wszystko było ok- konsystencja, smak 🙂

  • Ewa

    Wspaniały przepis! Dziękuję 🙂 Zrobiłam i własnie się chłodzi czekając na polewę 🙂 To mój trzeci surowy torcik dopiero i z każdym nabieram ochoty na kolejne 🙂 Pozdrawiam i Radosnych Świąt życzę 🙂

    • readeat

      🙂 Mam nadzieję, że będzie smakował. Po takim komentarzu od razu mam ochotę biec do kuchni i wymyślać nowe surowe ciasta! Dziękuję i Wesołych Świąt!! :*

      PS. Polecam surowe z awokado i karobem 🙂

  • Wyszedł przepyszny… Ale formy to on nie trzymał… Raczej nakładałam go łyżką niż kroiłam nożem 🙂 Zastanawiam się czy to wina zamiany syropu z agawy na miód?

    • readeat

      Hmm, wydaje mi się, że miód powinien być podobny w właściwościach do agawy. Muszę pomyślec nad zwiększeniem ilości oleju kokosowego, chociaż mój pomimo kremowej struktury zestala się po pobycie w zamrażarce. Potem trzymam go w lodowce, bo w temp pokojowej olej kokosowy moze się upłynnić

      • Też mi się właśnie zdawało, że miód będzie podobny do syropu z agawy… Trzymałam w zamrażarce, a potem w lodówce… No nic, reszta rodziny powiedziała, że przypomina kutię, ale jest smaczniejsze 🙂

        • readeat

          Spróbuję coś pokombinować z prporcjami, moze wiecej maku i oleju kokosowego. Kutii nigdy nie jadlam 😉

  • Ania

    Mnie też nie trzyma formy, robiłam już 4 razy, jedynie za pierwszym, kiedy zamiast syropu użyłam cukru trzymał się nieźle, potem zawsze z syropem z agawy płynny, pomimo tego, że ostatnio dodałam więcej oleju kokosowego i więcej nerkowców.

  • Pingback: Bezjajeczna babka marmurkowareadeat.pl | vegan kitchen, kuchnia roślinna()

  • jola

    Nie wiem dlaczego zawsze na tych zdjęciach wygląda wszystko super,jest wysoki ,idealny ,tyło ciekawa jaka średnica ma ta tortownicy! ?
    Moja ma 21 cm i na szczęście wzięłam podwójna porcję bo ciasto błony centymetrowe

    • readeat

      Tak jak w przepisie (po słowem składniki), tortownica na zdjęciach ma 16cm średnicy 🙂

  • jola

    Na szczęście jest przepyszne, ale zmodyfikowalam trochę.
    Nie dałam żadnego słodu,tylko na 2 porcję maku 5 daktylii(zmiksowalam z makiem)garść żurawiny (drobno pokroiłam)i orzechy laskowe.
    Nie dałam pomarańczy (nie mogę spożywać )
    Ale ciasto mega kozak-przepyszne!
    Dzięki za pomysł

    • readeat

      Bardzo się cieszę, że smakowało. No i fajnie, że daktyle zamiast słodu- wypróbuję:)

  • mada

    Już trzeci raz robię na Święta ten makowiec

    • readeat

      Ale super! Cieszę się bardzo :*