Bezglutenowe Nerkowce Pasty, dipy, sosy Śniadania Surowe (RAW) Zdrowe

Surowy jogurt z nerkowców

Jogurt to chyba jedna nie wege rzecz, za którą czasami tęsknię. Ale tylko za tym, o smaku naturalnym, reszta z prawdziwymi kawałkami owoców itd. mogłaby nie istnieć. Oczywiście bezmleczne zamienniki są dostępne, ale żeby je dostać i to jeszcze wtedy, kiedy ich baaardzo potrzebuję graniczy z cudem. I gdy już zaplanowałam sobie, że ugotuję Tofu Tikka Masala, to akurat w całym Krakowie nie ma ani jedego kubeczka jogurtu sojowego.
Kiedyś robiłam domowy jogurt z płatków owsianych i pomimo, że mi bardzo smakował, to nie wszytskim przypadł do gustu. Rozważałam też jogurt z mleka sojowego, ale trochę z nim zachodu. Ach, gdybym tylko miała jogurtownicę..
Gdy kilka dni temu zobaczyłam ten przepis wiedziałam już, że na stałe zagości w moim menu.

12

Prosty w wykonaniu, a składzie ma same zdrowe i odżywcze składniki. Nerkowce, daktyle, sok z cytryny. I do tego można go z powodzeniem zajadać na diecie raw i bezglutenowej.
Oczywiście nie jest to wierna replika jogurtu, nie mniej jest przepyszny! Sprawdzi się jako sycące, wartościowe śniadanie razem z płatkami, granolą czy świeżymi owocami. Myślę, że z powodzeniem można go używać jako dodatek do potraw, gdzie zastąpi tradycyjny jogurt czy śmietanę.
W oryginalnym przepisie jednym z kluczowych składników jest psyllium, czyli zmielone nasiona babki plesznik. Są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Ale jeśli ich nie macie- nic straconego, bo możecie pominąć ten składnik. Jogurt wtedy będzie troszkę mniej kremowy, ale nadal pyszny. Psyllium warto zastąpić siemeniem lnianym lub nasionami chia. W obu przypadkach uzyskacie podobną kremowość.

4

Na podstawie tego przepisu z Green Kitchen Stories

Składniki
około 500 ml jogurtu

150g surowych nerkowców
3-4 łyżki soku z cytryny
10-12 łyżek wody
2 daktyle
szczypta soli
½ łyżeczki psyllium +½ szklanki wody (120ml)*

* można pominąć (będzie mniej kremowy) lub zastąpić:
zmielonym siemieniem lnianym: 3 łyżeczki rozpuszczone w ½ szklanki wody, podgrzane przez około 5 minut i pozostawione aż nabierze „żelowej” struktury
nasionami chia: 1 łyżeczka rozpuszczona w ½ szlanki wody, dobrze wymieszane, odstawione na kilka minut

8

 

5

1. Nerkowce moczymy przez noc. Daktyle moczymy chwilę w wodzie.

2. Przygotowujemy psyllium: rozpuszczamy ½ łyżeczki w ½ szklanki wody i mieszamy, aż uzyskamy żelową („glutowatą”) strukturę. Odstawiamy. Zamiast psyllium można z powodzeniem użyć nasion chia lub najtańszego zmielonego siemienia lnianego (sposób przygotowania powyżej).

3. Blendujemy nerkowce, daktyle, wodę, sok z cytryny do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy więcej soku, jeśli trzeba. Jeśli wolicie rzadzy jogurt możecie dodać więcej wody (można to też zrobić później).

4. Dodajemy 2 łyżki roztworu psyllium, lub 4-5 łyżeczek roztworu z siemienia, lub 2 łyżki roztworu z nasion chia. Dokładnie mieszamy, a w przypadku chia blendujemy jeszcze raz. Wstawiamy do lodówki  na 10 minut i gotowe.

Jeśli jogurt jest za gęsty dolewamy trochę wody.

Ile kalorii?

Całość (500ml):
820 kcal
białko: 27,6g; tłuszcze: 66g; węglowodany: 64,1g; błonnik: 5,7g
żelazo: 10,2 mg; wapń: 70,9 mg; cynk: 9,2 mg

11