Po świętach, Sylwestrze i w ogóle po wszelakich okazjach do obżarstwa, zawsze dobrze zrobić sobie detoks. W tej kwestii niezawodne są delikatne sajgonki z jabłkiem i marchewką czy zielone koktajle. Pysznym, energetyzującym daniem jest też sałatka z kaszy kuskus, czyli tabbouleh.
Sekretem tej popularnej arabskiej potrawy jest mieszanka świeżych ziół (głównie mięty) i soku z cytryny. Bazę stanowi kasza bulgur, lub szeroko dostępny kuskus. Reszta składników zależy tylko i wyłacznie od inwencji twórczej gotującego. Grunt, żeby było lekko i świeżo!
W tej wersji tabbouleh, którą zaczerpnęłam z książki „Big Vegan” urozmaiceniem klasycznej kompozycji jest granat. Z granatem jest taka sprawa, że oprócz przepraw z wydobywaniem ziarenek, dla mnie ma taki niedookreślony smak. Słodkawy, z kwaśną nutą, ale przede wszystkim niesamowicie odświeżający. Do tego marchew, seler naciowy i sos ze świeżej natki pietruszki oraz mięty.
Idealna nie tylko na detoks, bo w tym roku gościła u mnie na sylwestrowym stole.
Składniki:
6-7 porcji
250g kaszy kuskus
sól
1 ząbek czosnku
½ szklanki natki pietruszki (15g)
½ szklanki mięty (15g)
3 łyżki melasy z garantu*
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki (60ml) oliwy z oliwek
1 szklanka (110g) startej marchwii
1 szklanka (120g) drobno posiekanego selera naciowego**
1/3 szklanki pistacji lub nerkowców
ziarenka z 1 granatu
sól
pieprz
sok z cytryny
*może też być syrop z granatu lub zredukowany sok
** 2-3 łodygi
1. Kuskus delikatnie solimy i przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Czosnek, pietruszkę i mięte bardzo drobno siekamy. Blendujemy zioła i czosnek razem z oliwą, cynamonem oraz melasą z granatu, aż uzyskamy konsystencję sosu.
3. Do wystudzonego kuskusu dodajemy startą marchew, posiekany seler, ziarenka granatu. Polewamy sosem, dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki.
Ile kalorii?
Całość (6 porcji):
1669 kcal
białko: 32g; tłuszcze: 72g; węglowodany: 232g; błonnik: 25,8g
żelazo: 10mg; wapń: 314mg; cynk: 8,7mg
1 porcja :
278 kcal
białko: 5,3g; tłuszcze: 12g; węglowodany: 38,7g; błonnik: 4,3g
żelazo: 41,7mg; wapń: 52mg; cynk: 1,45mg