Wreszcie udało mi się wybrać do RO! RO jest jedyną w Krakowie restauracją oferującą potrawy raw czyli przyrządzone na surowo, bez składników pochodzenia zwierzęcego i bezglutenowe. Potrawy przygotowywane są z produktów z upraw biologicznych. Czułam w kościach, że RO przypadnie mi do gustu, ale nie spodziewałam się, że znajdę tam tak obłędne smaki.
Niestety restauracja już nie istnieje.
Minimalistyczny wystrój, jasne wnętrze z kolorowymi krzesłami zachęca już z ulicy. Nie da się tego miejsca przeoczyć. Dominuje biel, przełamana żywymi kolorami mebli i roślinami. Design zdecydowanie na plus. Sama restauracja jest średniej wielkości- około 6 stolików plus miejsca przy barze. Podkręcająca apetyt przeszklona „wystawa” z deserami i sklepik (produkty wegańskie, świeże warzywa) na końcu lokalu- kolejny +.
Lokalizacja- fantastyczna- Plac Wolnica, Kazimierz. Jest również drugi lokal na ul. Gołębiej (Rynek Główny) obecnie nieczynny.
Byłam w zwykły dzień tygodnia, około godziny 18 i szczerze mówiąc było raczej pustawo. Bez głośniej muzyki, można spokojnie porozmawiać. Dostęp do wi-fi.
Menu przejrzyste, ze zdjęciami. Mamy do wyboru witariańskie zupy, sałatki, lunche, dania główne, desery i koktajle. Dodatkowo od niedawna pojawiło się małe menu wegańskie. W ofercie RO znajdziecie ponadto opcje cateringu i możliwość wcześniejszej rezerwacji miejsc.
Decyzja „co jemy?” była ciężka. Po dłuższej chwili wybór padł na lasagne z cukinii i pierogi ruskie. Na potrawy czekaliśmy około 15 minut.
Kiedy pojawiły się na stole efekt wizualny -po prostu woow!
Moja lasagne zrobiona była z plastrów surowej cukinii ze świeżą zieleniną, pieczarkami, kiełkami i dwoma przepysznymi sosami: pomidorowym i nerkowców. Smak obłędny!
Drugi zjadacz również był zachwycony pierożkami ruskimi z plastrów buraka z nadzieniem z nerkowców. Porcje zniknęły w mgnieniu oka. Które lepsze? Nie doszliśmy do konsensusu.
Potrawy są lekkie, ale sycące. Co do ilości- dla mnie wystarczająca. Posiadacze większych żołądków mogą mieć lekki niedosyt.
Ponieważ sernik malinowy prześladował nas zza szyby zdecydowaliśmy się na jedną porcję. Boski, boski!!! Nigdy nie przepadałam za sernikami, nawet tymi z tofu, ale ten jest tak lekki w smaku, że już czekam na kolejne „spotkanie”.
Najedzeni i szczęśliwi poprosiliśmy o rachunek. Dania główne po 26 zł każde plus porcja sernika 16 zł dało sumę powyżej 60 zł! Niestety na moją studencką kieszeń jest to spora suma.
Porozmawialiśmy chwilę z przesympatyczną Panią Właścicielką:)
Na do widzenia otrzymaliśmy po jednym chlebku (marchewkowy i z buraka- nasz faworyt).
Podsumowując, jedzenie 10/10, wystrój, lokalizacja- świetne, ceny- dość wysokie. Na pewno odwiedzę jeszcze nie raz, niestety nie tak często jakbym chciała 🙂
Ro Raw Organic Surowa Restauracja
Plac Wolnica 12 (drugi lokal: Gołębia 1- obecnie nieczynny)
Kraków
Poniedziałek-Niedziela: 11:00-20:00
Dieta: witariańska, wegańska, bezglutenowa
www.raworganic.pl
Pingback: NOVA KROVA Krakówreadeat.pl | vegan kitchen, kuchnia roślinna()