Bezglutenowe Desery Impreza Lato Mleko kokosowe Śniadania Superfoods Zdrowe

Pudding chia z mango, jagodami i miętą

pudding chia

Ostatnio na blogu pojawiają się same deserowo-śniadaniowe propozycje. W dużej mierze wpływ ma na to pogoda i chęć zajadania wyłącznie owocowych dań. Ale również urlop, podczas którego częściej spotkać mnie można na trawniku z książką w ręce i psami u boku, niż w kuchni.

budyń z chia

chia właściwości
Na prosty w wykonaniu deser/śniadanie z nasionami chia nie sposób nie wygospodarować tych 10 minut. Wystarczy zmieszać nasionka z mlekiem (na przykład kokosowym), odstawić do lodówki, by po kilku godzinach wrzucić na gotowy pudding ulubione sezonowe owoce i zatracić się bez reszty w obłędnym smaku.
Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, dostarczamy do organizmu mnóstwo dobroczynnych składników, których nośnikiem są nasiona chia.
O właściwościach szałwii hiszpańskiej pisałam tutaj, ale dla przypomnienia słów kilka.

nasiona chia

Chia właściwości:

  • spowalniają i stablizują wchłanianie węglowodanów, co jest dobre nie tylko dla osób z cukrzycą typu 2 lub stanem przedcukrzycowym, ale równiez dla tych, którzy chcą schudnąć. Dzięki chia cukry uwalniane będą stopniowo i na równym poziomie, co sprawi, że nie będziemy głodni między posiłkami. Uchronią nas przed nagłymi, a krótkotrawłymi wzrostami poziomu glukozy we krwi
  • wpływają na metabolizm glukozy na wielu poziomach
  • nasiona szałwii hiszpańskiej popularne są wśród długodystansowych biegaczy, gdyż podobnie jak w przypadku węglowodanów, również stopniowo uwalniają wodę chroniąc organizm przed odwodnieniem podczas treningu
  • są dobrym źródłem kwasów omega, szczególnie omega-3 i są one lepiej przyswajalne niż z siemienia lnianego
  • badaniu klinicznym wykazano, że spożycie 25g nasion chia dziennie wpływa na znaczący wzrost stężenia kwasu α-linolenowego  oraz kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwasy te należą do tzw. omega-3. EPA może być w łatwy sposób przekształcony do potrzebnego nam DHA. W badaniu tym wykazano, że spożycie tych nasion nie wpływa na poziom DHA i DPA. Podsumowując, chia ma korzystny wpływ na poziom omega-3, potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie dobroczynny wpływ ma na mózg oraz poziom trójglicerydów we krwi. Niskie stężenie omega-3 bywa łączone z takimi schorzeniami jak Alzheimer czy ADHD. Mówi się również o antynowotworowym ich działaniu. Jednak nasiona te wymagają jeszcze dalszych badań.
  • zawierają stosunkowo dużo wapnia, żelaza i białka (1 łyżka- 5% dziennego zapotrzebowania na białko)
  • 1 łyżka nasion chia to około 14% dziennego zapotrzebowania na magnez
  • nasiona są bogate w błonnik (1 łyżka to około 5g)
  • chia są bogate w aminokwas tryptofan, który odpowiada za stabilizację apetytu i nastroju
  • krążą słuchy, że może stabilizować poziom LDL
  • są bogate w antyoksydanty
  • ponoć pomagają schudnąć, ale próby kliniczne póki co dają sprzeczne wyniki

szałwia hiszpańska

Pudding chia
na mleku kokosowym
z mango, jagodami i miętą

Składniki:
3 porcje

1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu z agawy
1 dojrzałe mango
dwie solidne garście jagód
kilka listków mięty

chia deser

Do miski wlewamy mleko kokosowe i 1 łyżkę syropu z agawy. Dodajemy nasiona chia i intensywnie mieszamy, aż wytworzy się piana. Przelewamy do naczyń/naczynia w którym będziemy jeść i wstawiamy na kilka godzin/całą noc do lodówki.
Podajemy z pokrojonym w kostkę mango, jagodami i świeżą miętą.

Ile kalorii?

Pudding chia z owocami:
1415 kcal
białko: 17,2 g; tłuszcze: 111 g; węglowodany: 115 g, błonnik: 34,5g;
żelazo: 10,4 mg; wapń: 405mg; cynk: 4,4 mg

1 porcja:
471 kcal
białko: 5,7 g; tłuszcze: 37 g; węglowodany: 38,3 g, błonnik:  11,5 g;
żelazo:  3,46 mg; wapń: 135 mg; cynk: 1,46 mg

chia  pudding