Kiedy temperatura niebezpiecznie oscyluje wokół zera, mój żołądek nieustannie woła o coś rozgrzewającego i aromatycznego. Paradoksalnie sięgam wtedy po potrawy z kuchni indyjskiej lub tajskiej. Zapach imbiru i świeżo startej kurkumy, już chyba zawsze będzie mi się kojarzył z zimowymi miesiącami.
Tajskie smaki, staram się łączyć z polskimi popularnymi warzywami, tak jak w artykule który powstał dla portalu Hello Zdrowie.
Tematem przewodnim była kurkuma (polecam w formie świeżej) i jej prozdrowotne właściwości. Po połączeniu świeżej, złotej kurkumy z imbirem, mlekiem kokosowym i rodzimymi roślinami powstało sycące, rozgrzewające polsko-tajskie danie.
Po przepis na polskie warzywa po tajsku z kurkumą, imbirem i kolendrą i kilka słów o kurkumie zajrzyjcie TUTAJ.
Pingback: Wegański pad thai :: readeat.pl()
Pingback: Wegański pad thai()