Bezglutenowe Comfort food Cukina Jednogarnkowe Jesień Lunch Marchew Mleko kokosowe Obiad Tajlandia Zdrowe Zima

Polskie warzywa po tajsku dla Hello Zdrowie

polskie warzywa po tajsku

Kiedy temperatura niebezpiecznie oscyluje wokół zera, mój żołądek nieustannie woła o coś rozgrzewającego i aromatycznego. Paradoksalnie sięgam wtedy po potrawy z kuchni indyjskiej lub tajskiej. Zapach imbiru i świeżo startej kurkumy, już chyba zawsze będzie mi się kojarzył z zimowymi miesiącami.

Tajskie smaki, staram się łączyć z polskimi popularnymi warzywami, tak jak w artykule który powstał dla portalu Hello Zdrowie.
Tematem przewodnim była kurkuma (polecam w formie świeżej) i jej prozdrowotne właściwości. Po połączeniu świeżej, złotej kurkumy z imbirem, mlekiem kokosowym i rodzimymi roślinami powstało sycące, rozgrzewające polsko-tajskie danie.

Po przepis na polskie warzywa po tajsku z kurkumą, imbirem i kolendrą i kilka słów o kurkumie zajrzyjcie TUTAJ.

polskie warzywa po tajsku