Zwykłe rzeczy

Moje menu dla Blogger’s Food

Po dwóch dniach obierania, krojenia, smażenia, pieczenia, w końcu całe menu jest gotowe! Od tego weekendu, przez cały kwiecień będziecie mogli zajadać się moimi przystawkami, zupami, daniami głównymi i deserami.

W ramach projektu Blogger’s Food moje wegańskie i bezglutenowe menu gości w krakowskiej restauracji Spółdzielnia Organic Bar & Take-away

Kilka słów o Blogger’s Food:

pierwszy-wpis

Co będziecie mogli zjeść?

Zaczniemy od przystawek:

Carpaccio z pieczonych buraków
z serkiem z migdałów, kiełkami i pomarańczowym wingretem

carpaccio

Sałatka z pieczonej gruszki i kuleczkami jaglanymi
z rukolą i orzechami włokimi
(przepis)

gr

Zupy:

Miso z koprem włoskim i tofu
na wegańskim bulionie dashi

1

Ziemniaczano-migdałowa zupa krem
podawana z plastrem bakłażana
(przepis)

vegan indian style potato soup

Dania główne:

Pietruszkowe latkes z tabbouleh z quinoa
z selerem naciowym i granatem, polane sosem z tahini
(przepis na tabbouleh w wersji z kuskus)

latkes

Nori wrap z surowymi warzywami
sosem z nerkowców i soku pomarańczowego podawany z marynowanymi warzywami
(przepis)

Bataty po indyjsku z raitą kokosową
faszerowane kaszą jaglaną , suszoną śliwką i świeżą kolendrą

batat

Zestaw bugerowy w bezglutenowej bule
burger buraczny
coleslaw z czerwonej kapusty, jabłka marchwii z makiem
pieczone frytki
guacamole
sos pomidorowy z papryką wędzoną

(przepis na burgera i guacamole)

burger2
Tempeh z bakłażanem i papryką w sosie pomidorowym
z imbirem i papryczką chili podwawny z ryżem jaśminowym

tempeh

Desery:

Tiramisu z mascarpone z nerkowców
z domowymi ladyfingers
(przepis we wersji glutenowej)

13


Jabłkowo gruszkowe crumble

z kokosową bitą śmietaną
(przepis)

8

Zapraszam!!