Comfort food Desery Impreza Mleko kokosowe Nerkowce Włochy

Wegańskie tiramisu

Muszę się przyznać, że chyba nigdy nie jadłam tiramisu. Zawsze odstraszał mnie jego kawowy aspekt. Żeby było ciekawej, nie mam pojęcia jak smakuje mascarpone. Całe szczęście, że wiem co nieco o biszkoptach.
Tak więc, z dość skąpą wiedzą o właściwościach smakowych, postanowiłam zrobić tiramisu w wersji wegańskiej.
Pierwsze wyzwanie to domowe biszkopty tzw. ladyfingers. Moje przypominały raczej paluchy olbrzyma- muszę popracować na ich kształtem. Dla ułatwienia możecie skorzystać z foremek na muffiny i zrobić okrągłe biszkopciki.
Ale co z mascarpone? Rozważałam kaszę jaglaną, ale w końcu przypomniałam sobie o kremowym jogurcie z nerkowców i zdecydowałam się na orzechową bazę. Do tego dodałam ubite mleko kokosowe.
Mocna kawa, trochę rumu (może być też klasyczne wino marsala, amaretto lub likier kawowy).
Co z tego wyszło? Dla mnie smaczne, ale co ja wiem o tiramisu. Dlatego poddałam moje dzieło pod ocenę innych- twierdzą, że jest to jak najbardziej tiramisu, a do tego wegańskie. Pyszne!

Wegańskie tiramisu z mascarpone z nerkowców

5-6 porcji

 

Składniki:

Ladyfingers(13-15 sztuk)*:
¾ szklanki mąki
1 ½ łyżka mąki z cieciorki+ 3 łyżki wody
1½ łyżeczka octu jabłkowego
1½ łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka sojowego
4 łyżki cukru
1 ½ łyżka oleju rzepakowego
Mascarpone z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
¼ szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Masa z mleka kokosowego:
około 1 ½ szklanki mleka kokosowego**
1 opakowanie śmietanfixu***
około ½ szklanki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Do moczenia:
3/4 szklanki mocnej kawy
1-2 łyżki rumu****
gorzkie kakako

 

Ladyfingers:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mąkę z cieciorki mieszamy z wodą. Dodajemy mleko sojowe, cukier, olej i dokładnie mieszamy, tak żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy proszek do pieczenia i ocet, znów mieszamy. Powinna wytworzyć się piana. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinnno mieć grudek.
  2. Na papierze do pieczenia lub natłuszczonej blaszej formujemy biszkopciki- okrągłe lub podłużne. Ciasto jest dość płynne, dlatego zachowajcie odstępy. Możecie użyć również foremek na muffinki. Kształt biszkoptów nie ma większego znaczenia. Pieczemy 15- 17 minut. Powinny być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.

Mascarpone z nerkowców:

  1. Moczymy nerkowce przez noc (lub minimum 8h). Blendujemy nerkowce, wodę i sok z cytryny na gładki, kremowy serek. Dodajemy szczyptę soli.

Mleko kokosowe i reszta:

  1. Wyjmujemy stałą część zimnego mleka kokosowego, dodajemy cukier puder, śmietanfix (opcja) i aromat waniliowy. Ubijamy przy pomocy miksera na śmietanopodobną masę. Nie martwcie się jeśli masa nie będzie bardzo puszysta.
  2. Dodajemy mascarpone do masy kokosowej i dokładnie mieszamy. Możemy dodać więcej cukru pudru jeśli trzeba.
  3. Zaparzamy kawę, dolewamy do niej rumu.
  4. Moczymy biszkopty w kawie przez około 3 sekundy. Układamy pojedynczą warstwę biszkoptów w naczyniu o płaskim dnie. Możemy też użyć tortownicy (średnica ok 14-16 cm) lub mniejszych szklanek/pucharków. Biszkopty mogą nachodzić na siebie. Wykładamy połowe masy i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Wykładamy resztę masy. Wstawiamy do lodówki. Tiramisu najlepsze będzie na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Dla przypomnienia 1 szklanka= 240ml

* biszkopcików może wyjść trochę więcej niż trzeba, ale wtedy z powodzeniem można je wpałaszować do herbaty
** przez mleko kokosowe mam na myśli część stałą, żadnych płynnych elementów. Dobrze jest potrzymać mleko kokosowe przynajmniej przez noc w lodówce.
*** lub innego tego typu mixu, chociaż i bez tego dodatku masa powinna być ok
**** tradycyjnie możecie dodać wino marsala, amaretto, likier kawowy itd.

Wegańskie tiramisu

 

tiramisu with cashew mascarpone

Ile kalorii?

Całość (6 porcji):
2276 kcal
białko: 39g; tłuszcze: 141g; węglowodany: 249g; błonnik: 17,6g
żelazo: 18,6 mg; wapń: 415 mg; cynk: 10,2 mg

1 porcja tiramisu:
379 kcal
białko: 6,5g; tłuszcze: 23,5g; węglowodany: 41,5g; błonnik: 2,9g
żelazo: 3,1 mg; wapń: 69 mg; cynk: 1,7 mg

  • Ala

    W swoich niewegańskich czasach uwielbiałam tiramisu, nie sądziłam, że można stworzyć taką cudowną wegańską wersję 🙂 Wypróbuję na pewno, musi być pyszniejsze od klasycznego 🙂

    • readeat

      Mam nadzieję, że Ci posmakuje!

  • Też nigdy chyba nie jadłam tiramisu, a jeżeli jadłam to nie pamiętam ale… to Twoje tak mnie rozochociło, że mimo diety koniecznie zrobię w weekend 🙂 Napisz tylko jak zrobić mocną kawę, tzn. w jakich proporcjach i jaką wybrać? bo ja jedyną jaką pijam to rozpuszczalną, z 2/3 mleka migdałowego albo sojowego i to w okresie sesji 😀

    • readeat

      Mocna czyli koniecznie sypana! 3 lyżeczki na kubek- taka siekiera 😉

  • Ula

    Witaj, nigdy nie jadłam mascarpone stąd ciekawa jestem czy zamiast nerkowców mogę dać migdały albo sam krem z mleczka koko?pożar Ula

    • readeat

      Mozesz sprobować z migdałami, ale nerkowce mają bardziej neutralny, sernikowy smak. Samo mleczko tez pewnie będzie ok, ale z nerkowcami jest pyszne i ma fajna konsystencję. Ale grunt to próbować nowych rozwiązań.

  • mascarpone z nerkowców… toż to tiramisu musi bić oryginał na głowę!

  • Eli

    Cudne!
    Na urodziny sobie wykonam w ramach prezentu od samej siebie 😉

    • readeat

      🙂

  • Magda

    Tiramisu wyszło pyszne… choć po drodze były problemy (mleko kokosowe pewnej firmy się nie rozwarstwiło pomimo tygodniowego pobytu w lodówce). Masa więc wyszła dość rzadka, ale i tak pyszna. „Biszkopciki” genialne w swej prostocie. Wielkie dzięki za przepis!

    • readeat

      Niestety mleko bywa zdradliwe. Mi też właśnie ostatnio nie stężało. Cieszę się mimo to smakowało 🙂

  • ania

    Twoje ciasto wygląda obłędnie! Próbowałam swoich sił robiąc je, ale coś sknociłam sprawę z biszkopcikami- z podanych proporcji moje ciasto nie było wcale rzadkie, wręcz przeciwnie, zrobiła się gęsta papka bardziej przypominajaca kruche ciasto. Rozcięczyłam je mlekiem sojowym (nie odmierzałam ale chyba z pół szklanki w sumie dodałam) i dopiero wtedy upiekłam biszkopciki. Nie wyrosły niestety, wyglądały bardziej jak naleśniki, ale to nie tragedia, bo po namoczeniu w kawie i tak dobrze smakowały i się prezentowały:) Mam zamiar spróbować zrobić tiramisu ponownie, co mam zrobić, żeby biszkopty wyszły porządne? Użyłam mąki pełnoziarnistej, czy to mógł być powód? Pozdrawiam!!!! ps. dzięki za wspaniałego bloga i przepisy, zagladam regularnie:)

    • readeat

      Dzięki bardzo, cieszę się, że ci się podoba 🙂 myślę, że mogłaby być to „wina” mąki pełnoziarnistej, bo potrzebuję znacznie więcej wody i trudniej wyrasta. Spróbuj ze zwykłą mąką np 450. No i pamiętaj, żeby zrobić tą „pianę” i dodać to na samym końcu. Powinno już być ok. Możesz też wlewać masę do foremek na muffinki

  • natalia

    Witam, chciałabym zaopatrzyć się w produkty na tiramisu, jaką ilość mleka mam zakupić ? 2 puszki będą ok ? Części stalej w kokosowych za wiele nie ma. Aha ! I czy jest jakas naturalna wersja smietanfixu ?

  • Jun

    Czy mąkę z cieciorki można zastąpić zwykłą mąką? Jeśli nie to czym innym?

    • readeat

      Można zastąpić mąką kukrydzianą (w trochę mniejszej ilości) lub sojową, a ostatecznie dodać zwykłą. Mąka z cieciorki zastępuje jajko, ale bez też powinno dać radę.