Awokado Bezglutenowe Desery Lunch Smoothie Śniadania Zdrowe

Indysjki napój z awokado i kardamonem

Chyba mam słabość do zielonego, przynajmniej w koktajlach. Był już pełen żelaza z pietruchą, potem z zieloną herbatą, a teraz przyszła kolej na delikatnie zielonkawy, pastelowy napój z awokado.
Nie jest gęsty, a dzięki orzeźwiającej, intensywnej nucie kardamonu smakuje idealnie w parne, burzowe dni. Świetnie komponuje się oczywiście z indyjskimi potrawami, szczególnie tymi pikantnymi.

 

O zaletach awokado nie muszę chyba pisać, bo wszyscy już chyba wiedzą, że to owoc idealny.
A co z kardamonem? Elaichi (tak nazywa się po indyjsku) występuje w dwóch odmianach zielonej (choti, zwanej „true cardamom”) i czarnej (badi). Ciemna odmiana polecana jest do dań obiadowych, natomiast zielona o mniejszych strączkach do deserów i drinków. Badi jest dużo bardziej intensywny w smaku i nadaje potrawom ostrości.
Najlepiej kupować kardamon w łupinach (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, kuchniami świata) i samemu wydobywać i mielić nasionka. Intensywny aromat jest gwarantowany.
Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości, to ponoć kardamon dobrze wpływa na trawienie. Żucie kardamonu ma wpływać na zmniejszenie objawów zgagi czy niestrawności. Hamuje nudności i wymioty i pomaga w utrzymaniu właściwej higieny jamy ustnej, łagodząc stany zapalne.

 

Przepis pochodzi z książki „Prashad. Indian Vegetarian Cooking”

Składniki:
4 porcje po 130 ml

500ml mleka roślinnego (najlepiej schłodzonego)*
1-2 łyżki syropu z agawy
1 dojrzałe awokado*
1 łyżeczka zmielonego zielonego kardamonu

* aby przyspieszyć dojrzewanie awokado wystarczy włożyć je do papierowej torby w towarzystwie jabłkoa

Obieramy i kroimy awokado. Blenderujemy wszystkie składniki około minuty i zabieramy się do picia!

Doskonale w tym zestawieniu sprawdzą się banany, które nadadzą napojowi konsystencji shake’a. Dorzucicie parę kostek lodu i indyjski smoothie gotowy.

Smacznego!

Ile kalorii?

1 porcja (ok. 13o ml) :

109 kcal
białko: 4,2 g; tłuszcze: 7 g; węglowodany: 7,8 g, błonnik: 3 g;
żelazo: 0,75 mg; wapń: 155 mg; cynk: 0,23 mg