Burak Kuchia Polska Wegańska Wigilia Zdrowe Zima

Czerwony barszcz jarski na kwasie burakowym

Barszcz jest zdecydowanie moją ulubioną wigilijną potrawą. W święta i jeszcze parę dni po, jem tylko barszcz i pierogi. Inne świąteczne dania mogłyby dla mnie nie istnieć. Oczywiście najlepszy barszcz pod słońcem robi moja babcia i w tym roku planuję śledzić każdy jej ruch, żeby wreszcie poznać jego tajemnicę.
Tymczasem bazując na przepisie z „Kuchni polskiej” przygotowałam barszcz po swojemu, na kwasie burakowym. Niestety babcia nie miała możliwości go spróbować i ocenić, ale wydaję mi się, że wyszedł bardzo dobry! W każdym razie nie ma już po nim śladu. A to chyba dobry znak.

Przed Wami przepis na barszcz jarski według „Kuchni polskiej” na kwasie burakowym, o którego przyrządzaniu możecie poczytać tutaj.

 

7

 

Składniki:
na około 3 litry barszczu

20g suszonych grzybów
500g włoszczyzny*
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 ½ litra wody
1 szklanka wody z moczenia grzybów
1kg buraków
1200-1600ml kwasu burakowego**
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól
cukier
pieprz

* marchewka, pietruszka, seler, kawałek pora, kapusta włoska, cebula- tak, żeby ich łączna masa= 500g
** w oryginalnym przepisie jest ok 1l, dla mnie najlepiej smakował po dodaniu około 1600 ml

3
1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy na pół i na suchej patelni podpiekamy, aż się przypali.

2. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.

3. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy włoszczyznę, podpieczoną cebulę i grzyby i wodę z ich moczenia. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 1 h.

4. Gdy wywar się gotuje, myjemy buraki, ale ich nie obieramy, nie kroimy i nie nakłuwamy. Tu mamy dwie możliwości, albo możemy je ugotować albo upiec. Ja wybrałam pieczenie (około 1h w zależności od wielkości buraków). Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Wywar odcedzamy i wrzucamy do niego buraki. Doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy buraki.

6. Dodajemy kwasu burakowego (1200-1600ml).Przyprawiamy roztartym czosnkiem (opcja), cukrem, solą i pieprzem.

Barszcz możemy podgrzewać ale nie wolno go doprowadzić do wrzenia, bo wtedy zmieni barwę na ciemną. Po dodaniu kwasu burakowego i doprawieniu już dalej nie gotujemy.

 

Sposoby podania:
– z uszkami z kapustą i grzybami
– z pasztecikami
– z białą fasolą
– z podsmażoną cebulką (wtedy na barszczu mogą pojawić się oka- patrz na zdjęcie 😉
– z kaszą gryczaną

Smacznego!

5