Barszcz jest zdecydowanie moją ulubioną wigilijną potrawą. W święta i jeszcze parę dni po, jem tylko barszcz i pierogi. Inne świąteczne dania mogłyby dla mnie nie istnieć. Oczywiście najlepszy barszcz pod słońcem robi moja babcia i w tym roku planuję śledzić każdy jej ruch, żeby wreszcie poznać jego tajemnicę.
Tymczasem bazując na przepisie z „Kuchni polskiej” przygotowałam barszcz po swojemu, na kwasie burakowym. Niestety babcia nie miała możliwości go spróbować i ocenić, ale wydaję mi się, że wyszedł bardzo dobry! W każdym razie nie ma już po nim śladu. A to chyba dobry znak.
Przed Wami przepis na barszcz jarski według „Kuchni polskiej” na kwasie burakowym, o którego przyrządzaniu możecie poczytać tutaj.
Składniki:
na około 3 litry barszczu
20g suszonych grzybów
500g włoszczyzny*
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 ½ litra wody
1 szklanka wody z moczenia grzybów
1kg buraków
1200-1600ml kwasu burakowego**
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól
cukier
pieprz
* marchewka, pietruszka, seler, kawałek pora, kapusta włoska, cebula- tak, żeby ich łączna masa= 500g
** w oryginalnym przepisie jest ok 1l, dla mnie najlepiej smakował po dodaniu około 1600 ml
1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy na pół i na suchej patelni podpiekamy, aż się przypali.
2. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
3. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy włoszczyznę, podpieczoną cebulę i grzyby i wodę z ich moczenia. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 1 h.
4. Gdy wywar się gotuje, myjemy buraki, ale ich nie obieramy, nie kroimy i nie nakłuwamy. Tu mamy dwie możliwości, albo możemy je ugotować albo upiec. Ja wybrałam pieczenie (około 1h w zależności od wielkości buraków). Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Wywar odcedzamy i wrzucamy do niego buraki. Doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy buraki.
6. Dodajemy kwasu burakowego (1200-1600ml).Przyprawiamy roztartym czosnkiem (opcja), cukrem, solą i pieprzem.
Barszcz możemy podgrzewać ale nie wolno go doprowadzić do wrzenia, bo wtedy zmieni barwę na ciemną. Po dodaniu kwasu burakowego i doprawieniu już dalej nie gotujemy.
Sposoby podania:
– z uszkami z kapustą i grzybami
– z pasztecikami
– z białą fasolą
– z podsmażoną cebulką (wtedy na barszczu mogą pojawić się oka- patrz na zdjęcie 😉
– z kaszą gryczaną
Smacznego!
Pingback: Barszcz wigilijny czyli przepis na tradycyjny barszcz czerwony :: readeat.pl()
Pingback: Barszcz wigilijny czyli przepis na tradycyjny barszcz czerwony()