Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Sernik idealny. Bez ciężkiej, tłustej masy, z odżywczymi nerkowcami. Na orzechowo-daktylowym spodzie, mocno truskawkowy. Bez pieczenia, z surowych składników. Pyszny.
Inspirowane przepisem z My New Roots
Składniki:
Spód:
1/2 szklanki (60g) orzechów laskowych
1/2 szklanki (60g) daktyli
1/4 łyżeczki soli
Masa:
1,5 szklanki (200g) nerkowców
sok z 2 cytryn (70ml)
1/3 (70ml) szklanki syropu z agawy
1 szklanka truskawek*
1/3 (70ml) szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* mogą być mrożone, wtedy należy je dobrze odsączyć z wody
Spód:
Daktyle siekamy drobno. Wrzucamy orzechy,daktyle i sól do miski. Dokładnie blenderujemy. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do okrągłej formy(najlepiej o średnicy około 16cm). Można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą, albo użyć tortownicy, wtedy folia jest niepotrzebna.
Masa serowa:
Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wrzucamy do miski i blenderujemy na gładką masę. Może to trochę potrwać. Około 2/3 masy wykładamy do formy i wstawiamy do zamrażarki. Do reszty dodajemy truskawki i znów blenderujemy. Wyjmujemy nasz sernik z zamrażarki i dodajemy truskawkową masę. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki na około 30 minut. Sernik możemy przechowywać w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.
Smacznego!
Ile kalorii?*
Całość (8 porcji):
2614 kcal
białko: 47 g; tłuszcze: 189 g; węglowodany: 219 g, błonnik: 22,4 g;
żelazo: 17,3 mg; wapń: 208 mg; cynk: 13,8 mg
1 porcja:
326 kcal
białko: 5,9 g; tłuszcze: 23 g; węglowodany: 27 g, błonnik: 2,8 g;
żelazo: 2,1 mg; wapń: 26 mg; cynk: 1,7 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Organizator: Silesianka
Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | new.readeat.pl()
Pingback: Karobowy torcik z nerkowców | readeat.pl()
Pingback: Limonkowy sernik z nerkowców bez cukru :: readeat.pl()