Bliski Wschód Cieciorka Daktyle Impreza Lunch Obiad Pasty, dipy, sosy Tahina

Falafel z dipem daktylowym

Falafel, czyli mały kotlecik z ciecierzycy… zresztą, co będę tłumaczyć, każdy go przecież zna. Ja żywię do niego szczególny sentyment. Wiele razy ratował mnie przed głodem podczas podróży, a stał się takim kosmopolitą, że spotkać go można wszędzie. Szczególnie jestem wdzięczna za wykarmienie mnie podczas pobytu w pełnym fast foodów Chartumie. Zawinięty w pszenny placek z niezidentyfikowaną zielenią i ostrym sosem popijany sokiem z guawy sycił i dodawał energii.
Istnieje mnóstwo wariacji na jego temat. Pieczony, smażony, ze szpinakiem, z samą cieciorką lub z dodatkiem cukinii. Tym razem zdecydowałam się na pieczoną wersję, odbiegająca od klasycznej. Ze świeżo zmielonym kuminem i natką pietruszki prosto z warzywniaka. Połowę bułki tartej zastąpiłam siemieniem lnianym. Do tego aromatyczny dip z gotowanych daktyli i tahiny. Kolejny dzień z falaflem zaliczam do udanych.

Składniki:

Falafel (około 18 kotlecików):
 450g cieciorki ugotowanej lub z puszki
1 cebula (60g)
3-4 ząbki czosnku
25 g bułki tartej (około 1/4 szklanki)
25 g siemienia lnianego (1/4 szklanki)
2 łyżeczki zmielonego kuminu
1 łyżeczka kolendry
3 czubate łyżki natki pietruszki
pieprz
oliwa

Dip:
50g daktyli suszonych
125ml wody
1 łyżka tahiny
1 łyżka soku z cytryny

Falafel:
Cieciorkę (ugotowaną lub z puszki- dokładnie opłukaną) blenderujemy na gładką masę. Można też rozgnieść widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wsypujemy bułkę tartą, siemię i przyprawy, I oczywiście posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy  i formujemy małe kotleciki. Możemy je smażyć na rozgrzanym oleju lub wstawić do piekarnika na 200 stopni C i piec skropione oliwą przez 10 minut na każdej stronie.

Dip:
Daktyle zalewmy wodą i gotujemy, aż będą miękkie i około połowę wody wyparuje. Rozgniatamy widelcem (nie wylewamy pozostałej wody). Studzimy. Dodajemy tahinę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Falafel lubi towarzystwo zielonych warzyw. Proponuję podawać z ulubioną sałatą lub z tabouleh.

Smacznego!

Ile kalorii?*

1 falafel pieczony:
70 kcal

białko: 2,8 g; tłuszcze: 2,2 g; węglowodany: 9 g, błonnik: 2,5 g;
żelazo: 1 mg; wapń: 22 mg; cynk: 0,5 mg

Dip (całość):
231 kcal
białko: 3,5 g; tłuszcze: 8 g; węglowodany: 42 g, błonnik: 4,8 g;
żelazo: 1,8 mg; wapń: 100 mg; cynk: 1 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

  • Świetny pomysł. Jeszcze nigdy nia jadłam Falafel! Ale myślę że czas to nadrobić! Wprawdzie Dip do mnie daktylami nie przemawia, ale na pewno przetestuję przepis 🙂

    • readeat

      Może do sosu się przekonasz. Sam w sobie jest słodki ale jak położysz niewielką ilość na falafla (falafel, nie wiem jak to się prawidłowo odmienia;)) to poczujesz ten efekt:)

  • Falafile są przepyszne! Najtańsze śniadanie w tej części świata, gdzie mieszkam. Zielony falafilek z tahinowym sosem i surówką z pomidora, ogórka i pietruszki, parę frytek i kawałek pieczonego bakłażana zawinięte w arabski chlebek albo hinduski czapati to posiłek na pół dnia za około złotówkę.

    • readeat

      Ach, Indie! Moje marzenie. No falafel również w Sudanie był bardzo tani, nawet gdy się za niego przepłacało;) Nie zdarzyło mi się zapłacić za coś dwa razy tej samej kwoty:) Jak już Ci skomentowałam bardzo fajna jest Twoja stronka i będę ją na pewno odwiedzać!

  • Pingback: Manakish, lewantyński placek drożdżowy z za’atarem – readeat.pl – vegan kitchen, books movies, travels()

  • Zuza

    dziś zrobiłam . dip obłędny – chyba zrobię z niego masę do jakiegoś ciasta.

    • readeat

      Super, cieszę się, że smakował!