Sezon pomidorowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Warto upychać więc pomidory w słoiki jako keczupy, przeciery czy w wersji suszonej z oliwą. Ja w tym roku nie skorzystałam z powyższej rady i zajęłam się wyłącznie pałaszowaniem świeżych pomidorów.
W ulubionym zestawie „na szybko” z solą, pieprzem, świeżą bazylią i octem balsamicznym. Sporo pomidorów wylądowało w prostych sałatkach w towarzystwie marchewki, oliwek i cebuli. Od majowej podróży do Portugalii zachwycam się prostymi sałatami z kilkoma składnikami. Obowiązkowym elementem są za to dobrej jakości oliwa i ocet z białego wina, oczywiście najlepiej portugalskie.
Tradycyjnie część znalazła się na ulubionych bruschettach. I w końcu w sosach pomidorowych do spaghetti np. z kaparami wg przepisu z książki „Ulubione Warzywa Pana Wilkinsona”.
Nadeszła w końcu kolej by pyszne dojrzałe wydrążyć (miąższ zjadając bądź dodając do zupy pomidorowej) i nafaszerować pysznościami. Tym razem przez pyszności mam na myśli: kuskus, dobre czarne oliwki (np. kalamata), cieciorką, miętą i pietruszką. Do tego sos na bazie tahiny od Primaviki i soku z cytryny.
Prosty, w miarę szybki jesienny obiad. Zdecydowanie pyszny i odżywczy.
Pomidory faszerowane
kuskusem, oliwkami i cieciorką
polane sosem z tahiny
Składniki:
6 dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek
sól
¾ szklanki kuskus
¾ szklanki bulionu warzywnego lub wody
sól
½ szklanki cieciorki (80g)*
½ szklanki oliwek kalamata (70g)
sok z ½ cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty
sól
pieprz
Sos:
4 łyżki tahiny
sok ½ cytryny
około ¼ szklanki wody
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
* gotowanej lub dobrze wypłukanej z puszki
1. Odkrawamy czapeczki z pomidorów i wydrążamy środki z pestek i płynnych cześci, starając się by nie uszkodzić skóry. Nacieramy delikatnie odrobiną oliwy i posypujemy niewielką ilością soli.
2. Kuskus przygotowujemy zalewając go wrzącą wodą lub bulionem warzywnym w proporcji 1:1. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Mieszamy widelcem. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
3. Oliwki pestkujemy i drobno kroimy. Zioła siekamy. Cieciorkę gotujemy po wcześniejszym namoczeniu lub odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy.
4. Mieszamy kuskus z oliwkami, cieciorką, ziołami. Dodajemy soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy pomidory. Przykrywamy czapeczkami. Pieczemy w 180C przez ok 25 minut, aż pomidory będą miękkie i delikatnie pomarszczone.
5. W międzyczasie przygotowujemy sos na bazie tahiny. Mieszamy tahinę z sokiem z cytryny, stopniowo dolewamy wodę ciągle mieszając. Dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone pomidory podajemy z sosem.
Ile kalorii?
1 pomidor z sosem:
146 kcal
białko: 5,8 g; tłuszcze: 10 g; węglowodany: 21 g, błonnik: 3,3g;
żelazo: 1,8 mg; wapń: 41 mg; cynk: 1,5 mg