Tofu to sztandarowy wegetariański produkt. Razem z kotletami sojowymi tworzą nietypowy ciąg skojarzeń w głowach zatrwożonych naszą dietą ludzi. Kotlet sojowy-tofu-weganizm-nudne jedzenie- nudne życie- przykuwanie się do drzew z grinpisem- śmierć/ciężka choroba zakrapiana szaleństwem.
Kotlety sojowe bywają porównywane do tektury i innych papieropochodnych. Tofu określane jest jako bezsmakowa bryła, na granicy niejadalności.
Owszem tofu nie ma konkretnego, charakterystycznego smaku, jak chociażby tempeh. I osobiście nie byłabym w stanie żywić się wyłącznie nim, w czystej postaci. Może poza jednym rodzajem tofu, które jest dostępne w małym krakowskim sklepiku u Quina. Niesamowicie kremowe, najpyszniejsze. Nie ma lepszego tofu do wegańskich twarożków czy tofurników.
Wracając do tematu, dla osób, które nie wgłębiają się w tajniki kuchni wege, wizja jedzenia tofu przez 7 dni w tygodniu może wydać się faktycznie przytłaczająca. Warto jednak wtedy przyjść z pomocą i wyjaśnić, że tofu dzięki swojej smakowej neutralności idealnie wpasowuje się w wiele dań. Można z niego przygotowywać pasty, dodawać do gulaszy czy nabijać na szaszłyki. Marynowane, smażone, wędzone pokazuje się z zupełnie innej strony. Kolejnym argumentem jest wykorzystywanie tofu jako głównego składnika np. w kuchni tajskiej, a tam na pewno nie jest nudno.
Kiedy już wydaje nam się, że pokonaliśmy wszystkie stereotypy z bezsmakowością tofu, pojawia się koronny argument, że jest przecież z soi, a soja jak wiadomo to najgorsze co na weganiźmie może się przytrafić.
Bo niezdrowa, GMO i na pewno namiesza w naszym genomie na tyle, że wyrośnie nam trzecia ręka. Ponoć cała ideologia gender to efekt uboczny jedzenia soi przez jej prekursorów.
Wobec tak silnych zarzutów nie pozostaje nic innego, jak zaproponować jakieś rozwiązanie. Tofu z ciecierzycy. Wszyscy ją kochają, bo robi się z niej hummus. Wydaje się zupełnie niegroźna, a do tego tofu z niej powstałe jest tak pozytywnie żółte, że nie sposób złego słowa o nim powiedzieć.
Co ze smakiem? Podobnie jak tofu- dość neutralne, delikatne. Trochę przypomina polentę. Możecie spróbować wersji bez przypraw, ale szczerze polecam wersje smakowe:
– zamiast zwykłej soli- czarną (która jest różowa;)- powstanie wtedy „jajeczne” tofu na Wielkanoc, do żurku lub na kanapki
– trochę płatków drożdżowych i mamy delikatną serową ucztę
– obowiązkowo czosnek granulowany,
– polecam też wędzoną paprykę
Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga My New Roots. Zmniejszyłam proporcję o połowę, a i tak wyszło mi mnóstwo tofu.
Tofu z ciecierzycy:
Składniki:
1 ½ szklanki mąki z ciecierzycy
7 ½ szklanki wody (1800ml)
¼ łyżki masła kokosowego
1 łyżeczka soli (lub soli czarnej)
½ łyżki kurkumy
½ łyżeczki czosnku granulowanego (opcja)
1 szklanka=240ml
1.W dużym garnku mieszamy mąkę z cieciorki z 1800ml wody. Odstawiamy i nie ruszamy przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc)
2. Następnego dnia, ostrożnie zbieramy 3 szklanki wody, która zebrała się nad mączną cześcią. Staramy nie ruszać się mąki, zbieramy tylko wodę. Te 3 zebrane szklanki, wylewamy.
3. W drugim garnku roztapiamy olej kokosowy. Powoli i ostrożnie przelewamy pozostały płyn z mąki , starając się nie naruszyć tej cieciorkowej części. Dodajemy sól, czosnek, kurkumę i inne przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki płyn nie zacznie delikatnie bulgotać i gęstnieć.
4. Dodajemy mączną część i cały czas mieszając gotujemy przez 10 minut. Masa zaczyna ślicznie gęstnieć praktycznie od razu po przelaniu.
5. Naczynie o wymiarach ok 10×15 cm (może też to być mała tortownica, albo miseczka o płaskim dnie),wykładamy bawełnianą ściereczką (uwaga, materiał na pewno się ubrudzi!). Ściereczka jest ważnym elementem, bo odciągnie nadmiar wody.
6. Przelewamy masę do naczynia, wygładzamy górę i przykrywamy z wierzchu ściereczką, odstawiamy na około 8 godzin. Potem odsłaniamy górę, przewracamy ostorżnie, zdjemujemy naczynię i ścierczkę. Tofu przechowujemy w lodówce do 5-6 dni.
Ile kalorii?
Całość :
705 kcal
białko: 40 g; tłuszcze: 13 g; węglowodany: 103 g, błonnik: 20 g;
żelazo: 9 mg; wapń: 80 mg; cynk: 5,2 mg