Bezglutenowe Cieciorka Wegańska Wielkanoc

Tofu z ciecierzycy

Tofu to sztandarowy wegetariański produkt. Razem z kotletami sojowymi tworzą nietypowy ciąg skojarzeń w głowach zatrwożonych naszą dietą ludzi. Kotlet sojowy-tofu-weganizm-nudne jedzenie- nudne życie- przykuwanie się do drzew z grinpisem- śmierć/ciężka choroba zakrapiana szaleństwem.
Kotlety sojowe bywają porównywane do tektury i innych papieropochodnych. Tofu określane jest jako bezsmakowa bryła, na granicy niejadalności.

tofu z ciecierzycy
Owszem tofu nie ma konkretnego, charakterystycznego smaku, jak chociażby tempeh. I osobiście nie byłabym w stanie żywić się wyłącznie nim, w czystej postaci. Może poza jednym rodzajem tofu, które jest dostępne w małym krakowskim sklepiku u Quina. Niesamowicie kremowe, najpyszniejsze. Nie ma lepszego tofu do wegańskich twarożków czy tofurników.
Wracając do tematu, dla osób, które nie wgłębiają się w tajniki kuchni wege, wizja jedzenia tofu przez 7 dni w tygodniu może wydać się faktycznie przytłaczająca. Warto jednak wtedy przyjść z pomocą i wyjaśnić, że tofu dzięki swojej smakowej neutralności idealnie wpasowuje się w wiele dań. Można z niego przygotowywać pasty, dodawać do gulaszy czy nabijać na szaszłyki. Marynowane, smażone, wędzone pokazuje się z zupełnie innej strony. Kolejnym argumentem jest wykorzystywanie tofu jako głównego składnika np. w kuchni tajskiej, a tam na pewno nie jest nudno.
Kiedy już wydaje nam się, że pokonaliśmy wszystkie stereotypy z bezsmakowością tofu, pojawia się koronny argument, że jest przecież z soi, a soja jak wiadomo to najgorsze co na weganiźmie może się przytrafić.
Bo niezdrowa, GMO i na pewno namiesza w naszym genomie na tyle, że wyrośnie nam trzecia ręka. Ponoć cała ideologia gender to efekt uboczny jedzenia soi przez jej prekursorów.
Wobec tak silnych zarzutów nie pozostaje nic innego, jak zaproponować jakieś rozwiązanie. Tofu z ciecierzycy. Wszyscy ją kochają, bo robi się z niej hummus. Wydaje się zupełnie niegroźna, a do tego tofu z niej powstałe jest tak pozytywnie żółte, że nie sposób złego słowa o nim powiedzieć.

tofu z ciecierzycy

Co ze smakiem? Podobnie jak tofu- dość neutralne, delikatne. Trochę przypomina polentę. Możecie spróbować wersji bez przypraw, ale szczerze polecam wersje smakowe:
– zamiast zwykłej soli- czarną (która jest różowa;)- powstanie wtedy „jajeczne” tofu  na Wielkanoc, do żurku lub na kanapki
– trochę płatków drożdżowych i mamy delikatną serową ucztę
– obowiązkowo czosnek granulowany,
– polecam też wędzoną paprykę

Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga My New Roots. Zmniejszyłam proporcję o połowę, a i tak wyszło mi mnóstwo tofu.

tofu z ciecierzycy

Tofu z ciecierzycy:

Składniki:

1 ½ szklanki mąki z ciecierzycy
7 ½ szklanki wody (1800ml)
¼ łyżki masła kokosowego
1 łyżeczka soli (lub soli czarnej)
½ łyżki kurkumy
½ łyżeczki czosnku granulowanego (opcja)

1 szklanka=240ml

1.W dużym garnku mieszamy mąkę z cieciorki z 1800ml wody. Odstawiamy i nie ruszamy przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc)
2. Następnego dnia, ostrożnie zbieramy 3 szklanki wody, która zebrała się nad mączną cześcią. Staramy nie ruszać się mąki, zbieramy tylko wodę. Te 3 zebrane szklanki, wylewamy.
3. W drugim garnku roztapiamy olej kokosowy. Powoli i ostrożnie przelewamy pozostały płyn z mąki , starając się nie naruszyć tej cieciorkowej części. Dodajemy sól, czosnek, kurkumę i inne przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut, dopóki płyn nie zacznie delikatnie bulgotać i gęstnieć.
4. Dodajemy mączną część i cały czas mieszając gotujemy przez 10 minut. Masa zaczyna ślicznie gęstnieć praktycznie od razu po przelaniu.
5. Naczynie o wymiarach ok 10×15 cm (może też to być mała tortownica, albo miseczka o płaskim dnie),wykładamy bawełnianą ściereczką (uwaga, materiał na pewno się ubrudzi!). Ściereczka jest ważnym elementem, bo odciągnie nadmiar wody.
6. Przelewamy masę do naczynia, wygładzamy górę i przykrywamy z wierzchu ściereczką, odstawiamy na około 8 godzin. Potem odsłaniamy górę, przewracamy ostorżnie, zdjemujemy naczynię i ścierczkę. Tofu przechowujemy w lodówce do 5-6 dni.

Ile kalorii?

Całość :
705 kcal
białko: 40 g; tłuszcze: 13 g; węglowodany: 103 g, błonnik:  20 g;
żelazo: 9 mg; wapń: 80 mg; cynk: 5,2 mg

tofu z ciecierzycy

  • O yeah, ten przepis to chyba na moje nieme modły 😀 źle toleruję soję a cieciorkę wręcz kocham <3 muszę to wypróbować 🙂

  • Z tymi przywódcami jak przeczytałam to padłam 😀
    Ja kiedyś robiłam ,ale jakoś zapomniałam o takiej wersji tofu
    Jeszcze te apatyczne foty

  • joannkk

    Dzięki za nowy ciecierzycowy pomysł, wypróbuję!
    A pamiętasz może w jakiej cenie jest Quinowe tofu?

    • readeat

      3 zł za około 300g kostkę. Jest przepyszne 🙂

      • LeeLena

        A nie pamiętasz może z jakiej firmy było to tofu? Czy może tzw „no name” ? ^^ A przepis zacny, właśnie mam zamiar kupić mąkę z ciecierzycy i taki przepis na pewno się przyda 😉

        • readeat

          No właśnie „no name”, można je nabyć w tym sklepiku w Krakowie, w innych miastach warto poszukać takiego tofu w sklepach z azjatycką żywnością.

          • LeeLena

            Rozumiem 🙂 Dziękuję. Poszukam z pewnością 😀 Pozdrawiam ciepło.

  • Katarzyna

    Na początku postu na My New Roots jest wstęp na temat soi (dość długi). Dość zatrważające informacje, biorąc pod uwagę również fakt, że autorka jest bardzo dobrze wykształcona w kwestii odżywiania.

  • Agata

    Skąd wziąć masło kokosowe? Można je czymś zastąpić?

    • readeat

      masło/olej kokosowy znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, ale też już praktycznie w każdym większym sklepie czy markecie. Olej kokosowy w temp powyżej 30 C topi się, a gdy ostygnie znów tawrdnieje, ma on za zadanie utrzymać zwartą strukturę. Wydaje mi się, że przy tej ilości użytej w tym przepisie możesz spróbować go pominąć, podejrzewam, że nie wpłynie to zbytnio na konsystencję.

  • Ola

    A ten olej kokosowy ma być rafinowany bez zapachu czy wręcz przeciwnie, nierafinowany zimnotłoczony z zapachem i smakiem kokosa ?
    Pozdrawiam

    • readeat

      Ja używam tego bez zapachu, ale przy tej ilości myślę, że to nie ma to większego znaczenia jakiego użyjesz

  • Zrobiłam! W smaku dla mnie zbyt mało wyraziste(nie zrobiłam żadnego sosu etc) wpadłam na pomysł aby opanierować usmażyć – mEGA! Już wiem co wjedzie w wigilie na stół 😀

    • readeat

      No samo w sobie nie ma jakiegoś szczególnego smaku, ale z dodatkami jak najbardziej! Życzę smacznego w Święta 🙂

  • aga

    Cześć, świetny blog! Czy tofu wystarczy odstawić na 8h do temp. pokojowej czy do lodówki?
    Pozdrawiam: )

    • readeat

      dziękuję 🙂 Ja odstawiam zazwyczaj do tem pokojowej 🙂

  • Magda

    Hmmm myslisz, ze wyszedłby tofurnik?

    • readeat

      Hm, nie wiem czy nie byłaby zbyt ziarnista struktura. Trochę ryzyk fizyk 🙂 Chociaż z drugiej strony brownie z ciecierzycy wychodzi. Chyba spróbuję zrobić :p