Bezglutenowe Kuchia Polska Pasty, dipy, sosy Śniadania Tofu Wegańska Wielkanoc Wiosna Zdrowe

Wiosenny tofu twarożek z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką i pomidorami

Chyba wszyscy dobrze znają twarożek przygotowywany z białego sera, do którego dodaje się mnóstwo świeżej zieleniny, rzodkiewkę i pomidora. Mnie ten twarożek zawsze kojarzył się z Wielkanocą, chociaż jadany był też przy innych okolicznościach.

tofu serek wielkanoc twarozek
Pamiętam, że gdy byłam małym brzdącym i wyjeżdzałam w odwiedziny do rodziny mieszkającej w okolicach Stalowej Woli, to zawsze na śniadaniu był serwowany ten twarożek. Z mnóstwem swieżego koperku, szczypiorkiem, pomidorami z własnego ogródka. Nieodłącznie towarzyszyła mu rzodkiewka, czasem też dodawano cebulę. Twarożek łagodził swoim słodkawy posmakiem tą intensywną i lekko ostrą warzywną drużynę.
Cała rodzina zbierała się przy jednym stole i wszyscy nie mogli się doczekać, aż ciocia wreszcie postawi ogromną misę z przepysznym twarogiem. Do tego świeży chleb i nic więcej już nie trzeba.
Tak więc, gdy tylko pojawi się wiosenna rzodkiewka, a pomidory zaczną smakować jak należy, przygotowuję sobie taki twarożek na powitanie wiosny. Często pierwszy raz jest to właśnie w okolicach Wielkanocy.
Zamiast białego sera, wybieram tofu. Trochę syropu z agawy, octu winnego i soku z cytryny i tofu zaczyna niepokojąco przypominać smakiem twaróg, który jadałam u cioci.
Polecam na powolne świąteczne śniadanie, w towarzystwie bliskich osób, które potem będą tak jak ja wspominać smak (wegańskiego!) twarożku przez lata.

tawrozek wiosenny z rzodkiewka szczypiorkiem koperkiem, wielkanoc

Składniki:
2-4 porcje

300g tofu naturalnego (kostka)
1/4 szklanki mleka sojowego
3 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 mała czerwona cebula
1/2 pomidora
3-4 rzodkiewki
sól
pieprz

1. Tofu odsączamy z zalewy. Owijamy w papierowy ręcznik i przygniatamy czymś ciężkim np. słoikiem z mąką. Po około 10 minutach odwijamy tofu. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody, co pozwoli tofu naciągnąć nowymi aromatami.

2. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko, ocet, sok z cytryny, olej. Następnie siekamy drobno warzywa i zioła. Dosypujemy do tofu. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Najlepiej twarożek przygotować wieczorem, żeby przez noc ostał w lodówce i nabrał „tego” smaku. Przed podaniem wymieszać, żeby część płynna i stała połączyła się.

 

Ile kalorii?

Całość :
780 kcal

białko: 51 g; tłuszcze: 54 g; węglowodany: 34,1 g, błonnik:  9,4 g;
żelazo: 7,1 mg; wapń: 2505 mg; cynk: 5 mg

twarozek z tofu szczypiorkiem i koperkiem vegan

  • O, zrobię sobie taki do pracy, rzodkiewka dobra.

  • malina

    jakie tofu będzie najlepsze? Jedwabiste czy wystarczy zwykłe, np. z polsoi

    • readeat

      Polecam tofu z panda dostępne w kerfurze, pyszne są też te z azjatyckich sklepików. Silken też się nada, ale jest stosunkowo drogie. Co do polsoi osobiście lubię jej najmniej, może wymagać trochę mocniejszego doprawienia.

  • malina

    Zmieszałam jedwabiste z polsojowym (dużo ludu było do wykarmienia) i wyszło fajnie. Dobrze smakuje taki twarożek z czubrycą 🙂

    • readeat

      O to muszę wypróbować koniecznie z czubrycą! 🙂

  • malina

    Daj znać jak Ci smakowało 🙂