Po dwóch dniach obierania, krojenia, smażenia, pieczenia, w końcu całe menu jest gotowe! Od tego weekendu, przez cały kwiecień będziecie mogli zajadać się moimi przystawkami, zupami, daniami głównymi i deserami.
W ramach projektu Blogger’s Food moje wegańskie i bezglutenowe menu gości w krakowskiej restauracji Spółdzielnia Organic Bar & Take-away.
Kilka słów o Blogger’s Food:
Co będziecie mogli zjeść?
Zaczniemy od przystawek:
Carpaccio z pieczonych buraków
z serkiem z migdałów, kiełkami i pomarańczowym wingretem
Sałatka z pieczonej gruszki i kuleczkami jaglanymi
z rukolą i orzechami włokimi
(przepis)
Zupy:
Miso z koprem włoskim i tofu
na wegańskim bulionie dashi
Ziemniaczano-migdałowa zupa krem
podawana z plastrem bakłażana
(przepis)
Dania główne:
Pietruszkowe latkes z tabbouleh z quinoa
z selerem naciowym i granatem, polane sosem z tahini
(przepis na tabbouleh w wersji z kuskus)
Nori wrap z surowymi warzywami
sosem z nerkowców i soku pomarańczowego podawany z marynowanymi warzywami
(przepis)
Bataty po indyjsku z raitą kokosową
faszerowane kaszą jaglaną , suszoną śliwką i świeżą kolendrą
Zestaw bugerowy w bezglutenowej bule
burger buraczny
coleslaw z czerwonej kapusty, jabłka marchwii z makiem
pieczone frytki
guacamole
sos pomidorowy z papryką wędzoną
(przepis na burgera i guacamole)
Tempeh z bakłażanem i papryką w sosie pomidorowym
z imbirem i papryczką chili podwawny z ryżem jaśminowym
Desery:
Tiramisu z mascarpone z nerkowców
z domowymi ladyfingers
(przepis we wersji glutenowej)
Jabłkowo gruszkowe crumble
z kokosową bitą śmietaną
(przepis)
Zapraszam!!