Wiadomo nie od dzisiaj, że proste rozwiązania są najlepsze. Ale niekiedy, żeby wpaść na genialny w swej prostocie przepis, trzeba się nieźle nagłowić. Szczerze mówiąc, to chyba bardziej kwestia przypadku i dziwnych zbiegów okoliczności, niż głębokiej analizy czy przemyśleń.
Do tej pory nie mogę się nadziwić, że nie robiłam tej pasty wcześniej. Słonecznik zawsze zalega na półkach, a suszone pomidory kochają wszyscy. Ale żeby razem i to w paście!? Nie do pomyślenia.
Do magicznego spotkania tych dwóch składników w mojej głowie doszło dzięki ubogości produktów w pobliskim sklepiku. Lodówka pusta, więc w niedzielę rano (11:00) żwawo wyruszyłam na zakupy. Tradycyjnie nie było w nim nic, czego akurat potrzebowałam. Pożegnawszy się z tofucznicą i serkiem z migdałów, do głowy przyszło mi, że ze słonecznika też można zrobić smarowidło kanapkowe. Eureka!
Pognałam do domu i po szybkim przeglądzie szafek zdecydowałam się na dwie kompozycje. Jedną paprykową, o której innym razem. Drugą właśnie z suszonymi pomidorami.
W zasadzie to takie pesto rosso, w łososiowej kolorystyce. Z tym, że główną rolę jednak gra słonecznik, pomidory są tylko dodatkiem.
Składniki:
około 200ml
100g pestek słonecznika
5 suszonych pomidorów*
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek**
do ½ szklanki wody
1 łyżeczka suszonej granulowanej cebuli
½-1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
* można użyć takie ze słoika lub „suche”, które wcześniej należy namoczyć w wodzie. Przy okazji niesłoikowe suszone pomidory sprawią, że przepis będzie w sam raz dla witarian
** można użyć oleju/oliwy z pomidorów
Pomidory drobno siekamy. Blendujemy*** wszystkie składniki na gładką pastę, dolewając stopniowo wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.
*** ja mielę słonecznik najpierw w elektrycznym młynku, dopiero potem blenduję z resztą składników.
Ile kalorii?
Całość (200ml):
728 kcal
białko: 22,5 g; tłuszcze: 65,5 g; węglowodany: 23 g, błonnik: 10 g;
żelazo: 5,4 mg; wapń: 88 mg; cynk: 5,3 mg
1 łyżeczka:
18,2 kcal
białko: 0,56 g; tłuszcze: 1,6 g; węglowodany: 0,57 g, błonnik: 0,25 g;
żelazo: 0,13 mg; wapń: 2,2 mg; cynk: 0,13 mg