W tym roku (na szczęście!!) zima jeszcze nie rozszalała się na dobre. Żyję trochę złudzeniami, że prawdziwe mrozy nie nadejdą. Nie będę ubierać dwóch par rękawiczek, a moje dłonie nie będą jak zwykle czerwone i suche (wtedy ratuje mnie olej kokosowy – idealnie nawilża). Gdyby jednak mrozy zdecydowały się zaatakować, to na pewno przyda się danie, które nas nasyci i rozgrzeje.
A czy jest coś bardziej energetyzującego w zimie niż pyszny gulasz z solidną porcją kaszy?
W tegorocznych zmaganiach z minusowymi temperaturami pomoże nam gulasz zrobiony z mojego ulubionego jarmużu. Towarzyszą mu: czerwona papryka, biała fasola (lub soczewica), por, marchewka i suszone grzyby i śliwki. Doprawiony majerankiem, musztardą francuską i pigwówką, razem z kaszą gryczaną stanowią kompozycję idealną na zimowy czas.
Składniki:
około 5 porcji
3 łyżki oleju rzepakowego
1 por (biała część)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
1 czerwona papryka
8 dużych gałązek jarmużu
20g suszonych grzybów
100ml pigwówki*
500ml bulionu warzywnego
1 szklanka (240ml) wody z moczenia grzybów
250g fasoli białej lub soczewicy**
130g suszonych śliwek
7-8 łyżeczek musztardy francuskiej
liść laurowy, ziele angielskie
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka
* żubrówki lub innej wódki
** 250g ugotowanej lub 1 puszka, jeśli z puszki to pamietajcie o porządnym wypłukaniu
1. Pora kroimy wzdłuż, a następnie siekamy w cienkie półksiężyce. Siekamy cebulę i czosnek, paprykę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę i marchew ścieramy na tarce.
2. Jarmuż myjemy, osuszamy, pozbywamy się twardych łodyg i dość drobno siekamy. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i por i smażymy około 8 minut. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez 1 minutę. Następnie dorzucamy paprykę, pietruszkę oraz marchew i gotujemy aż zaczną mięknąć.
4. Dodajemy jarmuż i pigwówkę, gotujemy przez chwilę. Następnie dorzucamy posiekane grzyby, dolewamy szklanke wody z moczenia grzybów i bulion. Dodajemy, fasolę lub soczewicę, musztardę i przyprawy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. W połowie gotowania dodajemy posiekane śliwki.
Podajemy z kaszą gryczaną.
Ile kalorii?
Całość (bez kaszy):
1600 kcal
białko: 35g; tłuszcze: 49,5g; węglowodany: 171g; błonnik: 50g
żelazo: 21mg; wapń: 839mg; cynk: 9,1mg
1 porcja (bez kaszy):
320 kcal
białko: 7g; tłuszcze: 9,9g; węglowodany: 34,3g; błonnik: 10g
żelazo: 4,1mg; wapń: 168mg; cynk: 1,8mg