Bezglutenowe Cukina Jesień Lunch Obiad Pomidor Zdrowe Zupa

Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii

 

Cukinia, królowa lata i jesieni. Gości w każdym polskim domu. Skutecznie rok rocznie pokonuje mojego ulubionego bakłażana i dominuje na grillu i obiadowych talerzach. Masowo przerabiana na leczo, albo podsmażana w formie kotlecików. Czasem faszerowana, czasem podawana na surowo. W ogródku mojej babci, w tym roku cukinia rozpanoszyła się niesamowicie.
Rozdawana sąsiadom, znajomym i rodzinie. Marynowana, pieczona, smażona.
Szczerze mówiąc zaczynała mi się już nudzić. I już miałam ją dodać do listy mało lubianych warzyw, gdy pojawił się pomysł na zupę. Zielone, kontrastujące ze sobą odcienie w dwukolorowej zupie z cukinii, sprawiły, że wybaczyłam jej kuchenną dominację. A już zupełnie się przeprosiłyśmy przy kolejnej zupie z jej udziałem. Tym razem smak cukinii został podkreślony aromatem pieczonych pomidorów z tymiankiem i czosnkiem. Smaki i aromaty dopełniają się w stu procentach. Zupa jest delikatna, ale z charakterem nadanym przez pieczone pomidory. Przepyszna.

 Na podstawie przepisu z książki o pomidorach C. Schinaharl

 

 Zupa pieczonych pomidorów 
i cukinii

Składniki:
8 porcji

Pieczone pomidory:
1000g pomidorów
kilka gałązek świeżego tymianku*
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki syropu z agawy
sól

800g cukinii
1 duży por (biała część)
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka octu z czerwonego wina
pieprz, sól

* można też użyć suszonego

 

 

1. Pomidory kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym mieszamy pokrojone pomidory ze świeżym lub suszonym tymiankiem, czosnkiem, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 2 łyżeczkami syropu z agawy. Posypujemy solą.

2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25 minut, tak żeby pomidory zaczeły brązowieć.

3. W międzyczasie obieramy cukinię ze skórki (chyba, że mamy młodą z cienką skórą) i kroimy w kostkę. Białą część pora siekamy w krążki.

4. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pora i cukinię i dusimy, aż będą miękkie. Dolewamy bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Dorzucamy upieczone pomidory. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy 1 łyżką octu z czerwonego wina, solą i pieprzem.

 

Ile kalorii?

Zupa z pieczonych pomidorów i cukinii:
1053 kcal

białko: 24 g; tłuszcze: 72 g; węglowodany: 95g, błonnik: 19 g;
żelazo: 13 mg; wapń: 372 mg; cynk: 5 mg

1 porcja:
132 kcal

białko: 3 g; tłuszcze: 9 g; węglowodany: 12g, błonnik: 2,4 g;
żelazo: 1,6 mg; wapń: 47 mg; cynk: 0,6 mg