Już wiem, że będzie to moja ulubiona zupa tej wiosny. Jest pozytywnie zielona, o lekko kwaskowym smaku nadanym przez szczaw i do tego łączy mnóstwo sezonowych składników. Groszek, świeży szczaw, młode pory i aromatyczny lubczyk.
I chociaż spełnia wszystkie kryteria zupy idealnej, to nie wolno zapomnieć o dodatkach. Pokruszone tofu, obficie posypane czarną solą i skropione białym octem winnym, pistacje. Nie wolno zapomnieć o świeżej zieleninie. Najlepiej lubczyk, ale też klasyczna natka pietruszki, czy wszędobylski szczypiorek, a nawet młody szpinak. To właśnie dodatki podkreślają i wykańczają smak tej zupy. Jeśli nie macie ochoty na tofu, podprażcie nerkowce albo zróbcie tradycyjne grzanki, skropcie oliwą i octem winnym.
Zupa z groszku i szczawiu
z tofu, pistacjami i lubczykiem
Na podstawie przepisu z „Vegetable Literacy”
Składniki:
3 porcje
2 małe pory lub jeden duży (140g)*
1 ½ szklanki groszku (220g)**
3 szklanki posiekanego szczawiu***
1 łyżka oleju rzepakowego
3 szklanki wody
½ szklanki mleka roślinnego (opcja)
sól
pieprz
Dodatki:
około 150g tofu naturalnego
sól czarna
biały ocet winny
duża garść pistacji
świeży lubczyk
* polecam użyć młode pory
** mrożony lub świeży
*** około 1-1,5 pęczka
1. Pory kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pory i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
2. Dorzucamy groszek i dolewamy 2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż groszek będzie miękki (kilka minut).
3. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekany szczaw i blendujemy cierpliwe na gładki krem. Opcjonalnie możemy dodać mleka roślinnego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodatki:
Lubczyk siekamy. Pistacje wyjmujemy z łupinek. Tofu rozdrabniamy, dodajemy czarną sól i ocet winny do smaku.
Podajemy zupę z dodatkami.
Ile kalorii??
Całość z dodatkami:
995 kcal
białko: 58 g; tłuszcze: 54 g; węglowodany: 85,6 g, błonnik: 31,1 g;
żelazo: 18,2 mg; wapń: 1466 mg; cynk: 7 mg
1 porcja z dodatkami:
331 kcal
białko: 19,2 g; tłuszcze: 18 g; węglowodany: 28,5 g, błonnik: 10,3 g;
żelazo: 6 mg; wapń: 488 mg; cynk: 2,3 mg