Bezglutenowe Groszek zielony Lunch Szczaw Tofu Wegańska Wielkanoc Wiosna Zdrowe Zupa

Zupa z groszku i szczawiu z tofu, pistacjami i lubczykiem

Już wiem, że będzie to moja ulubiona zupa tej wiosny. Jest pozytywnie zielona, o lekko kwaskowym smaku nadanym przez szczaw i do tego łączy mnóstwo sezonowych składników. Groszek, świeży szczaw, młode pory i aromatyczny lubczyk.

zupa krem z groszku i szczawiu

 

por, szczaw, groszek, pistacje, lubczyk

I chociaż spełnia wszystkie kryteria zupy idealnej, to nie wolno zapomnieć o dodatkach. Pokruszone tofu, obficie posypane czarną solą i skropione białym octem winnym, pistacje. Nie wolno zapomnieć o świeżej zieleninie. Najlepiej lubczyk, ale też klasyczna natka pietruszki, czy wszędobylski szczypiorek, a nawet młody szpinak. To właśnie dodatki podkreślają i wykańczają smak tej zupy. Jeśli nie macie ochoty na tofu, podprażcie nerkowce albo zróbcie tradycyjne grzanki, skropcie oliwą i octem winnym.

 

Zupa z groszku i szczawiu 
z tofu, pistacjami i lubczykiem

Na podstawie przepisu z „Vegetable Literacy”

Składniki:
3 porcje

2 małe pory lub jeden duży (140g)*
1 ½ szklanki groszku (220g)**
3 szklanki posiekanego szczawiu***
1 łyżka oleju rzepakowego
3 szklanki wody
½ szklanki mleka roślinnego (opcja)
sól
pieprz

Dodatki:
około 150g tofu naturalnego
sól czarna
biały ocet winny
duża garść pistacji
świeży lubczyk

* polecam użyć młode pory
** mrożony lub świeży
*** około 1-1,5 pęczka

 

1. Pory kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pory i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

2. Dorzucamy groszek i dolewamy 2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż groszek będzie miękki (kilka minut).

3. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekany szczaw i blendujemy cierpliwe na gładki krem. Opcjonalnie możemy dodać mleka roślinnego. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodatki:

Lubczyk siekamy. Pistacje wyjmujemy z łupinek. Tofu rozdrabniamy, dodajemy czarną sól i ocet winny do smaku.

Podajemy zupę z dodatkami.


Ile kalorii??

Całość z dodatkami:
995 kcal
białko: 58 g; tłuszcze: 54 g; węglowodany: 85,6 g, błonnik:  31,1 g;
żelazo:  18,2 mg; wapń: 1466 mg; cynk: 7 mg

1 porcja z dodatkami:
331 kcal
białko: 19,2 g; tłuszcze: 18 g; węglowodany: 28,5 g, błonnik:  10,3 g;
żelazo: 6 mg; wapń: 488 mg; cynk: 2,3 mg