Bezglutenowe Groszek zielony Pasty, dipy, sosy Śniadania Wegańska Wielkanoc Wiosna Zdrowe

Pasta z groszku i szałwii

Po długiej nieobecności na blogu, wracam z nowym przepisem na pyszną, wiosenną pastę kanapkową. Groszek to jedno z moich ulubionych wiosennych warzyw. Wychodzą z niego pyszne zupy krem i intensywnie zielone pasty kanapkowe. Króluje w mojej kuchni razem z szparagami, bobem, kalafiorami i rabarbarem całą wiosnę.

1
Pomimo uroczego wyglądu, groszek bywa w polskiej kuchni nieco zaniedbywany.
Głównie kojarzony jest z marchewką pokrojoną w kostkę. Serwowany w klasycznym zestawie z ziemniakami i „mięsem”, nie ma szansy zabłysnąć. Albo dorzucony do klasycznej jarzynówki, gdzie nikt o nim nie pamięta.  A groszek choć malutki, zasługuje na danie z prawdziwego zdarzenia.
Szczególnie w paście kanapkowej eksponuje wszystkie swoje atuty. Szałwia o silnym, charakterystycznym aromacie, cytryna i czosnek, to moim zdaniem niezbędne dodatki, by smarowidło z groszku skradło Wasze serca i utkwiło w pamięci!

2

Pasta z groszku i szałwii

Składniki:

200g groszku świeżego lub mrożonego
12-15 listków szałwii +1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
około ¼ szklanki wody*

* dodaj więcej jeśli wolisz bardziej kremową pastę

1. Groszek wrzuć do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru. Gotuj około 8 minut. Odcedź.

2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj listki szałwii i drobno posiekany czosnek. Podsmażaj kilka minut, aż aromat z liści szałwii zacznie się unosić po kuchni.

3. W naczyniu zmieszaj ugotowany groszek, podsmażoną** szałwię i czosnek, drugą łyżkę oliwy, sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę, dodając stopniowo wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

** podsmażanie szałwii pozwala pozbyć się goryczy, a aromat jest jeszcze bardziej intensywny

 

Ile kalorii??

Całość:
337 kcal
białko: 5,7 g; tłuszcze: 28 g; węglowodany: 20,5 g, błonnik:  6,6 g;
żelazo: 3,4 mg; wapń: 112 mg; cynk: 0.9 mg

groszek pasta szałwia wegańska