Wydawałoby się, że nie można zrobić bardziej banalnego dania z dyni niż zupa. Oczywiście klasycznie z mlekiem kokosowym i imbirem. Jesienią zupa dyniowa czyha za każdym rogiem, w restauracji, u znajomych, nawet we własnej kuchni. Nie da się przed nią uciec, trzeba więc wziąć sprawy w swoje ręce i urozmaicić jej nieco towarzystwo.
Ciekawym urozmaiceniem jest pasta miso. Bo czy dodawaliście kiedyś do zupy dyniowej miso? I nie mówię tu o wkrojeniu dyni do klasycznego misoshiru. Ja nie dodawałam i gdy zobaczyłam przepis na tą zupę w Vegetable Literacy (weganie, nie weganie, nawet totalni mięsożercy- musicie ją mieć!) zupełnie nie mogłam zrozumieć czemu jeszcze nie jadłam tej zupy! Jeszcze bardziej utwierdziłam się w genialności tego przepisu, gdy go zrobiłam. Aromatyczna, pyszna zupa, która krzyczy kolorem prosto w twarz- zjedz mnie! Nawet takie klasyczne składniki jak imbir czy mleko kokosowe, nie wydają się w niej takie oklepane. Co więcej, dla mnie miłośnika gładkich, kremowych zup, kawałki pokrojonej dyni i dodatek ryżu, okazały się całkiem zjadliwą mieszanką.
Jeśli po zjedzeniu talerza, macie ochotę na kolejny (a na pewno macie) możecie skropić zupę olejem sezamowym albo posypać wędzoną papryką.
Zupa dyniowa z miso
i imbirem
Składniki:
5 porcji
1 dynia piżmowa
2 łyżki oleju sezamowego
1 duża cebula
1 czubata łyżka posiekanego imbiru
2 łyżeczki papryki w płatkach*
1 łyżeczka kurkumy
½ szklanki świeżej kolendry
1 puszka mleka kokosowego
3 szklanki wody
sok z ¾-1 limonki
sól
2 łyżki jasnej pasty miso
Do podania:
ryż
olej sezamowy
papryka wędzona
świeża kolendra
* można też użyć sproszkowanej papryki słodkiej wymieszanej z ostrą
1. Dynie piżmową kroimy w poprzek w miejscu, gdzie rozpoczyna się okrągła część. Okrągłą część z pestkami, kroimy na pół. Gotujemy na parze, aż będzie miękka. Podłużną część obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach ok 1 cm. Cebulę i kolendrę siekamy drobno.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir, cebulę i posiekaną dynią. Mieszamy, gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy paprykę, kurkumę i posiekaną kolendrę. Solimy. Gotujemy przez około 3 minuty. Dolewamy mleko kokosowe i 3 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, aż dynia będzie miękka.
3. Ugotowaną dynię wyjmujemy, gdy przestygnie wyjmujemy pestki. Wydrążamy miąższ. Blendujemy ugotowany miąższ z 1 szklanką zupy i dodajemy do garnka. Wyciskamy sok z limonki – do smaku. Dodajemy pastę miso. Po jej dodaniu nie doprowadzamy już zupy do wrzenia.
Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą (lub olejem sezamowym, lub wędzoną papryką).
Ile kalorii?
Zupa dyniowa z miso i imbirem- 1 porcja:
309 kcal
białko: 4,6 g; tłuszcze: 23 g; węglowodany: 28,8 g, błonnik: 2,6 g;
żelazo: 2,6 mg; wapń: 106 mg; cynk: 0,9 mg
Pingback: Wegański pad thai :: readeat.pl()
Pingback: Wegański pad thai()