Zupa z moją ulubioną cieciorką- rozgrzewa i syci. Można podawać z makaronem, grzankami lub smażonymi plastrami tofu.
Przepis pochodzi z książki „Zaskakujące tofu”.
Składniki:
1 szklanka (170g) ugotowanej ciecierzycy
kostka (180g) tofu naturalnego
200g marchwi
1 cebula (100g)
3 pomidory z puszki (240g)
2 ząbki czosnku
250 ml soku pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 liście laurowe
1 litr bulionu warzywnego
garść świeżych liści szpinaku (opcja)
sól
pieprz
3 łyżki oleju
olej do smażenia plastrów tofu
Tofu dzielimy na pół. Jedną połowę rozdrabniamy widelcem. Drugą kroimy na bardzo cienkie plastry- kilka milimetrów. Plastry smażymy oddzielnie na głębokim tłuszczu- powinny być chrupkie, lekko złotawe. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Tofu przed smażeniem dobrze jest odsączyć z nadmiaru wody. Możemy owinąć porcję tofu w ręcznik papierowy, przykryć talerzem i położyć obciążenie np. 0,5 kg mąki. Po 20 minutach tofu powinno pozbyć się nadmiaru wody.
Marchew trzemy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek, marchewkę i rozdrobnione tofu. Smażymy dwie minuty cały czas mieszając. Dodajemy oregano, liść laurowy. Przenosimy składniki do garnka i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 15 minut.
Do zupy dodajemy pokrojone pomidory, sok pomidorowy i ugotowaną cieciorkę.
Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Część zupy (1,5 szklanki) miksujemy i mieszamy z resztą.
Podajemy przybrane szpinakiem lub koperkiem razem z plasterkami usmażonego tofu (można zastąpić grzankami lub makaronem).
Ile kalorii?*
1 porcja:
280 kcal
białko: 14g; węglowodany: 11g; tłuszcze: 28g
błonnik: 7,5g; żelazo: 4,7 mg; cynk: 1,9 mg; wapń: 238mg
Całość (4 porcje):
1120 kcal
białko: 57g; węglowodany: 44g; tłuszcze: 112g
błonnik: 30g; żelazo: 19mg; cynk: 7,7mg; wapń: 954mg
* ilość kalorii oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych jest podana w przybliżeniu