Muszę się przyznać, że chyba nigdy nie jadłam tiramisu. Zawsze odstraszał mnie jego kawowy aspekt. Żeby było ciekawej, nie mam pojęcia jak smakuje mascarpone. Całe szczęście, że wiem co nieco o biszkoptach.
Tak więc, z dość skąpą wiedzą o właściwościach smakowych, postanowiłam zrobić tiramisu w wersji wegańskiej.
Pierwsze wyzwanie to domowe biszkopty tzw. ladyfingers. Moje przypominały raczej paluchy olbrzyma- muszę popracować na ich kształtem. Dla ułatwienia możecie skorzystać z foremek na muffiny i zrobić okrągłe biszkopciki.
Ale co z mascarpone? Rozważałam kaszę jaglaną, ale w końcu przypomniałam sobie o kremowym jogurcie z nerkowców i zdecydowałam się na orzechową bazę. Do tego dodałam ubite mleko kokosowe.
Mocna kawa, trochę rumu (może być też klasyczne wino marsala, amaretto lub likier kawowy).
Co z tego wyszło? Dla mnie smaczne, ale co ja wiem o tiramisu. Dlatego poddałam moje dzieło pod ocenę innych- twierdzą, że jest to jak najbardziej tiramisu, a do tego wegańskie. Pyszne!
Wegańskie tiramisu z mascarpone z nerkowców
5-6 porcji
Składniki:
Ladyfingers(13-15 sztuk)*:
¾ szklanki mąki
1 ½ łyżka mąki z cieciorki+ 3 łyżki wody
1½ łyżeczka octu jabłkowego
1½ łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka sojowego
4 łyżki cukru
1 ½ łyżka oleju rzepakowego
Mascarpone z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
¼ szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Masa z mleka kokosowego:
około 1 ½ szklanki mleka kokosowego**
1 opakowanie śmietanfixu***
około ½ szklanki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Do moczenia:
3/4 szklanki mocnej kawy
1-2 łyżki rumu****
gorzkie kakako
Ladyfingers:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mąkę z cieciorki mieszamy z wodą. Dodajemy mleko sojowe, cukier, olej i dokładnie mieszamy, tak żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy proszek do pieczenia i ocet, znów mieszamy. Powinna wytworzyć się piana. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinnno mieć grudek.
- Na papierze do pieczenia lub natłuszczonej blaszej formujemy biszkopciki- okrągłe lub podłużne. Ciasto jest dość płynne, dlatego zachowajcie odstępy. Możecie użyć również foremek na muffinki. Kształt biszkoptów nie ma większego znaczenia. Pieczemy 15- 17 minut. Powinny być chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
Mascarpone z nerkowców:
- Moczymy nerkowce przez noc (lub minimum 8h). Blendujemy nerkowce, wodę i sok z cytryny na gładki, kremowy serek. Dodajemy szczyptę soli.
Mleko kokosowe i reszta:
- Wyjmujemy stałą część zimnego mleka kokosowego, dodajemy cukier puder, śmietanfix (opcja) i aromat waniliowy. Ubijamy przy pomocy miksera na śmietanopodobną masę. Nie martwcie się jeśli masa nie będzie bardzo puszysta.
- Dodajemy mascarpone do masy kokosowej i dokładnie mieszamy. Możemy dodać więcej cukru pudru jeśli trzeba.
- Zaparzamy kawę, dolewamy do niej rumu.
- Moczymy biszkopty w kawie przez około 3 sekundy. Układamy pojedynczą warstwę biszkoptów w naczyniu o płaskim dnie. Możemy też użyć tortownicy (średnica ok 14-16 cm) lub mniejszych szklanek/pucharków. Biszkopty mogą nachodzić na siebie. Wykładamy połowe masy i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Wykładamy resztę masy. Wstawiamy do lodówki. Tiramisu najlepsze będzie na drugi dzień. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Dla przypomnienia 1 szklanka= 240ml
* biszkopcików może wyjść trochę więcej niż trzeba, ale wtedy z powodzeniem można je wpałaszować do herbaty
** przez mleko kokosowe mam na myśli część stałą, żadnych płynnych elementów. Dobrze jest potrzymać mleko kokosowe przynajmniej przez noc w lodówce.
*** lub innego tego typu mixu, chociaż i bez tego dodatku masa powinna być ok
**** tradycyjnie możecie dodać wino marsala, amaretto, likier kawowy itd.
Ile kalorii?
Całość (6 porcji):
2276 kcal
białko: 39g; tłuszcze: 141g; węglowodany: 249g; błonnik: 17,6g
żelazo: 18,6 mg; wapń: 415 mg; cynk: 10,2 mg
1 porcja tiramisu:
379 kcal
białko: 6,5g; tłuszcze: 23,5g; węglowodany: 41,5g; błonnik: 2,9g
żelazo: 3,1 mg; wapń: 69 mg; cynk: 1,7 mg