Na sitko wysypujesz świeże, pachnące, soczyste. Blat lekko ubrudzony czerwienią, która też rozlewa się po zlewie. Odrywasz szypułki, trochę podjadasz. Otwierasz kuchenną szafkę i wybierasz najlepsze towarzystwo. To, co lubisz najbardziej. Kokos i karob. Wciskasz przycisk, wszystko miesza się na ciemnoróżowy, uderzający zapachem wiosny i kakaowej słodyczy koktajl. Kusi cię, żeby wypić od razu. Poczekaj. Pokrój świeże owoce, przygotuj miskę. Ułóż kompozycję. Jedz oczami. Wyjdź na balkon, łap letnie promienie i lekki chłód poranka, delektuj się smakiem. Zacznij ten dzień powoli.
Truskawkowy smoothie bowl
Składniki:
2 porcje
500g truskawek
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki karobu
około 1/3 szklanki mleka roślinnego
Do podania:
świeże owoce
nasiona chia
jagody goi
Wykonanie jak wyżej.