Comfort food Dynia Jesień Kasza pęczak Kasze Obiad Pietruszka Zima

Tarta z dynią, pietruszką i kaszą pęczak

Zmiany pór roku opierają się nie tylko na pogodzie i  długości dnia. Nasze smaki też ulegają sezonowym modyfikacjom. Zupełnie inne potrawy pasują naszym kubkom smakowym w czerwcu niż w grudniu. Latem poszukujemy odświeżających i lekkich dań. W zasadzie w ciepłe miesiące mogłabym się bez oporów przerzucić na dietę raw. Surowe w gorące, słoneczne dni smakuje najlepiej.
Kiedy przychodzi jesień i dni stają się coraz krótsze, mój organizm domaga się sycących i rozgrzewających potraw. Z wyjątkiem guacamole oczywiście, bo tą pastę z awokado mogłabym jeść łyżkami, codziennie.
A więc, jesienią i zimą w mojej kuchni pełno sycących kasz, ciemnego pieczywa, suszonych owoców i wszelkiej maści orzechów. Do tego sezonowe warzywa: pietruszka, dynia, marchew,jarmuż, ziemniaki i inne bulwy. Delikatne, letnie kremy z cukinii ustępują miejsca barszczom, i wielowarzywnym, sycącym zupom. Objadam się brownies i muffinami z makiem. Nawet tarta jesienią jest grubsza, większa i bardziej zapychająca. Szczególnie taka z kaszą pęczak i dynią, idealnie sprawdzi się gdy potrzebujemy dodatkowej energii. Jeden kawałek poradzi sobie z głodem, chłodem, odpędzi smutki i melancholiczne nastroje.

 

 

 

 

Składniki:
8 sycących porcji 

Ciasto:
2 szklanki mąki (250g)
sól
½ szklanki (120ml) oleju rzepakowego
¼ szkalnki (60ml) lodowatej wody
2 łyżki mąki z cieciorki
1 łyżka octu jabłkowego

Nadzienie:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżka posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 cebula
3 pietruszki (około 250g)
około 800g dyni
¾ szklanki kaszy pęczak
½ szklanki rodzynek
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka cynamonu
sól i pieprz

 

 

Ciasto:

W misce wymieszaj razem mąkę z solą. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj przy użyciu rąk, tak żeby ciasto miało jednolity kolor i konsystencję. W szklance wymieszaj zimną wodę z mąką z cieciorki i octem. Dodaj do ciasta i ponownie wymieszaj przy użyciu rąk. Odstaw przykryte do lodówki na 1 godzinę.

 

Nadzienie:

Ugotuj kaszę pęczak w proporcji 3/4 szklanki kaszy do 1 i 1/2 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli. Czas gotowania do 20 minut.

Cebulę pokrój w pióra, dynię w średnią kostkę, a pietruszkę zetrzyj na tarce.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj łyżeczkę kuminu i podsmażaj przez minutę, ciągle mieszając. Dodaj imbir, drobno posiekany czosnek i płatki chilli i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę, pietruszkę i dynię. Gotuj przez około 10 minut. Następnie dorzuć ugotowaną kaszą jęczmienną, rodzynki i posiekaną świeżą pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczka cynamonu.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm na  lekko posypanej mąką tacy do pieczenia. Nadzienie nałóż na środek i rozprowadź równomiernie, tak żeby pozostawić 4-5 cm wolnych brzegów. Załóż wolne brzegi na nadzienie, żeby powstał  taki kształt/forma jak na zdjęciu.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-45 minut, aż ciasto będzie kruche, o lekko złotej barwie.

Smacznego!

 

Ile kalorii?

Całość:
3111 kcal

białko: 48 g; tłuszcze: 234 g; węglowodany: 442 g, błonnik: 36,5 g;
żelazo: 27,7  mg; wapń: 445 mg; cynk: 8,5 mg

1 porcja:
389 kcal

białko: 6 g; tłuszcze: 29 g; węglowodany: 55 g, błonnik: 4,6 g;
żelazo: 3,5  mg; wapń: 56 mg; cynk: 1,06 mg