[list type=”plus,minus,star,hash”][/list]
Zawsze gdy przygotowuję kalafiora do gotowania, podjadam małe surowe różyczki. Czasem się zdarza, że zjadam ich całkiem sporo. Skoro surowy kalafior jest równie pyszny jak pieczony czy gotowany, to czemu by nie stworzyć z nim dania.
I zanim jeszcze zaczęłam się zastanawiać nad tym jak takie danie miałoby wyglądać, z pomocą przyszedł mi Pan Wilkinison i książka o jego ulubionych warzywach. W rozdziale o kalafiorze znalazłam prawie idealny przepis na sezonową sałatkę. Prawie – bo musiałam z niego wyeliminować łososia. W sezonowej sałatce surowemu, drobno posiekanemu kalafiorowi towarzyszyć będą: truskawki, szczaw, bazylia. Zamiast ryby zagości wegańskie totalne źródło białka czyli tempeh, w tym przypadku wędzony (o wartościach odżywczych tempehu możecie poczytać tutaj). I choć łosoś został całkowicie wyeliminowany z sałatki, to przekornie nabiera ona delikatnie łososiowego koloru, gdy sok z truskawek zacznie barwić kalafiora. Fioletowe szalotki podkreślają różowość dania, a szczaw i bazylia tworzą intensywny kontrast. Tylko tempeh pozostaje bezstronny.
W tej sałatce zachwyca mnie nie tylko pomysłowe zagospodarowania surowego kalafiora, ale też mnogość sezonowych warzyw, które są tanie i łatwo dostępne w każdym warzywniaku. Jeśli nie macie możliwości zakupu tempehu, możecie zamiast niego użyć tofu, albo ugotować trochę zielonej soczewicy.
Sałatka z surowego kalafiora
z truskawkami i szczawiem
Składniki:
4 porcje
1 średni kalafior
100g wędzonego tempehu
12 truskawek
3 szalotki
1 szklanka posiekanego szczawiu
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka octu z białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
1. Oddzielamy różyczki kalafiora (łodygę można zamrozić i wykorzystać w innym daniu) i bardzo drobno je siekamy. Tempeh i truskawki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę, szczaw i listki bazylii dokładnie posiekaj.
2. W misce wymieszaj wszystkie pokrojone składniki. Dodaj sok z cytryny, ocet i oliwę. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Najlepiej odstawić ją na trochę do lodówki, wtedy smaki się połączą. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień.
Sałatkę można jeść solo, z łyżką jogurtu sojowego. Świetnie sprawdzi się również na kanpkach.
Ile kalorii??
Cała sałatka z surowego kalafiora:
843 kcal
białko: 34,7 g; tłuszcze: 47,2 g; węglowodany: 72 g, błonnik: 17,3 g;
żelazo: 7,1 mg; wapń: 279 mg; cynk: 2,4 mg
1 porcja:
210 kcal
białko: 8,7 g; tłuszcze: 11,7 g; węglowodany: 18 g, błonnik: 4,3 g;
żelazo: 1,77 mg; wapń: 69 mg; cynk: 0,6 mg