Przepis na to proste danie z bobu znalazłam jeszcze przed podróżą do Portugalii i od razu za cel postawiłam sobie, że muszę go spróbować. Niestety nie udało mi się znaleźć go nigdzie w rodzimym kraju tej potrawy, ale nic straconego, bo taką wersję bobu bardzo łatwo przygotować samemu.
Bób to narodowe portugalskie warzywo. Sprzedawany uprażony jak orzeszki albo solony do piwa. Niegdyś na ulicach Lizbony kwitła sprzedaż „fava rica” czyli bobu z oliwą i octem winnym. Ponoć było to jedno z najpopularniejszych dań. Mam nadzieję, że przy następnej wizycie w Portugalii uda mi się spróbować fava ricy. Dziś jednak przygotujemy inne danie z tym warzywe, a mianowicie bób po portugalsku z kolendrą. W tradycyjnym przepisie używa się wysuszonego bobu, ale ponieważ wkrótce bób zaleje nasze warzywniaki, polecam ten świeży.
Fava com Centros to bób z dodatkiem kolendry i pietruszki. Kolendra jest bardzo popularna w portugalskiej kuchni, co ciekawe jest to jedyny kraj w Europie, w którego tradycyjnej kuchni ta roślina jest tak szeroko używana. I bardzo dobrze, bo kolendra jest dla mnie niesamowicie aromatyczna. Dania z nią nabierają zupełnie nowego smaku. Mięta odświeża, bazylia zabiera nas do Włoch, a kolendra wywraca potrawę do góry nogami. Więcej o kuchni portugalskiej niedługo na blogu, wraz z relacją z podróży. Tymczasem zapraszam Was na bób po portugalsku z kolendrą!
Bób po portugalsku z kolendrą
Fava com Centros
Przepis pochodzi z książki „Taste of Portugal”
Składniki:
2 porcje
500g bobu
1 dymka ze szczypiorem
6 gałązek kolendry
4 gałązki pietruszki
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku,
więcej zieleniny do podania
- Czosnek i dymkę drobno siekamy.
- Bób gotujemy w osolonej wodzie razem z posiekanymi 3 gałązkami kolendry i cebulkę.
- Odcedzamy i dodajemy posiekaną pozostałą zielenię i czosnek. Polewamy oliwą i octem. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić delikatnie solą. Można dodać jeszcze więcej świeżej zieleniny!
Ile kalorii??
Bób po portugalsku z kolendrą- całość:
809 kcal
białko: 38,3 g; tłuszcze: 30 g; węglowodany: 101 g, błonnik:
27,1 g; żelazo: 8,5 mg; wapń: 219 mg; cynk: 5,2 mg
Pingback: Wegańska kuchnia portugalskareadeat.pl | vegan kitchen, kuchnia roślinna()
Pingback: Spacer po Starym Kleparzu :: readeat.pl()