Ciekawe połączenie smaków w banalnym wykonaniu. Ryż z morelami i migdałami, doprawiony orientalnym szafranem, kardamonem i cynamonem.
Składniki:
225 g ryżu
500 ml wody
50g suszonych moreli
25g migdałów w płatkach
1 cebula (80g)
łyżeczka szafranu
½ łyżeczki kardamonu
niecała łyżeczka cynamonu
sól
pieprz
Cebulę i morele kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż zmięknie. Dorzucamy morele i przyprawy. Wsypujemy ryż i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy, aż ryż będzie miękki, często mieszając. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
Migdały prażymy na patelni i dodajemy do potrawy, gdy ryż będzie miękki.
Smacznego!
Ile kalorii?*
1 porcja:
256 kcal
białko: 5,2 g; węglowodany: 45 g; tłuszcze: 6 g
błonnik: 2,4 g; żelazo: 2,1 mg; cynk: 0,9 mg; wapń: 41 mg
Całość (4 porcje):
1026 kcal
białko: 21 g; węglowodany: 182g; tłuszcze: 24g
błonnik: 9,5g; żelazo: 8,5mg; cynk: 3,6mg; wapń: 165 mg
* ilość kalorii oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych jest podana w przybliżeniu