Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji raw.
Przepis zaczerpnięty z Raw Soul Kitchen. Zamiast nerkowców użyłam migdałów, dodałam też mniej cytryny. Nerkowce dają bardziej kremową konsystencję, natomiast migdały- kruchą.
Składniki:
200g migdałów
1/3 szklanki drożdży odżywczych
1 papryczka chili
sok z 1 cytryny
3 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)
papryka słodka w proszku
pieprz
sól
gaza
Migdały moczymy przez noc w wodzie. Zdejmujemy skórki. Blenderujemy na jak najbardziej gładką masę dolewając wodę (ok. 1,5 szklanki). Wykładamy miseczkę gazą, przenosimy do niej zblenderowaną masę. Odciskamy z nadmiaru wody.
Wyjmujemy osuszony ser z gazy i mieszamy z pozostałymi składnikami (drożdżami, drobno posiekaną papryczką chili, sokiem z cytryny, olejem kokosowym). Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce żeby ser się uformował.
Wyjmujemy z formy i obtaczamy w papryce.
Podajemy z pieczywem lub dodajemy do ulubionych sałatek zamiast tofu. Niestety mój ser okazał się bardzo kruchy i o krojeniu w cienkie plasterki nie było mowy.
Smacznego!
Ile kalorii?*
1 porcja:
101 kcal
białko: 3,6 g; węglowodany: 3,7g; tłuszcze: 8,7 g
błonnik: 2 g; żelazo: 0,56 mg; cynk: 0,76 mg; wapń: 33 mg
Całość (16 porcji):
1150 kcal
białko: 58 g; węglowodany: 59g; tłuszcze: 140g
błonnik: 32g; żelazo: 8,96mg; cynk: 12.21mg; wapń: 533 mg
Organizator: Silesianka