Morele Musli i granole Słodkie Śniadania Zdrowe

Musli z morelami i imbirem

Musli z morelami i imbirem

 

Poranki, najtrudniejsza pora dnia. Nie życzę nikomu spotkania ze mną o 6 rano. Półprzytomna, lekko niepoczytalna, jestem w stanie zalać herbatę zimną wodą, a Ciebie wrzątkiem. Od dobrych kilku miesięcy zrezygnowałam z robienia kawy. Zbyt skomplikowane. Więc jeśli pojawisz się rano na mojej drodze z kubkiem kawy, Twoje szanse na przeżycie rosną.

Niestety z kwestią śniadań jest równie słabo jak z kawą. Pisałam już kiedyś o moich ulubionych daniach wczesnoporannych, w czołówce nadal utrzymują się: awokado z solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz banan (im bardziej niedojrzały, tym lepiej). Czasem skuszę się na owsiankę, szczególnie taką, którą przygotowuje się dzień wcześniej. Jeśli kanapki, to koniecznie minimalistyczne, maksimum dwa składniki. Preferowany hummus.

Ostatnio do tej śniadaniowej elity dołączyło musli z nowej książki „Spoon”. Kupiłam ją przypadkowo (totalnie oceniając po okładce) na wyprzedaży w Księgarni Bookoff. Okazała się strzałem w dziesiątkę. „Spoon” jest w całości poświęcona śniadaniom i gdybym nie była zmuszona do szybkich, nerwowych poranków, pewnie wypróbowałabym już więcej przepisów.
Musli idealnie wpasowuje się w moją poranną rutynę. Wystarczy je zalać jogurtem i spokojnie wślizgnąć się jeszcze na chwilę pod ciepłą kołdrę. Nawet psy są zadowolone, bo zawsze trafi się jakiś kubeczek po jogurcie (jeśli oczywiście zdecydują się obudzić).

Musli z morelami i imbirem

Musli z morelami i imbirem

Składniki:

około 10 porcji

 

1 szklanka (150g) posiekanych blanszowanych migdałów
sok z dwóch cytryn
skórka z jednej cytryny
¼ szklanki oleju kokosowego (60ml)

 

Suche składniki:

2 szklanki (250g) płatków owsianych
1 szklanka (30g) ryżu preparowanego*
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki (30g) płatków kokosowych
1/3 szklanki (60g) posiekanych suszonych moreli

*możecie użyć też preparowanego orkiszu lub kaszy gryczanej

 

Przygotowanie:

 

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Migdały namocz w soku cytrynowym przez 20 minut.
  3. W dużej misce mieszamy suche składniki, oprócz moreli.
  4. Olej kokosowy roztapiamy. Polewamy nim suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy migdały. Ponownie mieszamy.
  5. Dużą blachę do pieczenia (mogą być potrzebne dwie) wykładamy papierem i wykładamy musli. Staramy się rozłożyć równomiernie, jedną warstwę.
  6. Pieczemy na średniej półce przez około 15-20 minut, mieszając do 5 minut.
  7. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy skórkę z cytryny i morele. Zostawiamy do wystygnięcia.