Podobnie jak muhammarę, manakishe miałam okazję pierwszy raz w życiu próbować w krakowskiej HAMSA Hummus&Happiness restobar. Od razu przypadły mi do gustu i wylądowały na liście rzeczy do upichcenia w domu. Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników.
Manakishe to popularne w krajach arabskich drożdżowe placki, które posypywane są na wierzchu tymiankiem, za’atarem, chilli, szpinakiem lub serem. Nazywane manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co oznacza po arabsku „wytłoczony” „wyrzeźbiony”. A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, tak by zrobić miejsce na przyprawy.
Manakishe są serwowane na śniadanie, jako jeden z elementów mezze, czyli rodzaju śniadania/ przystawki składającej się z wielu elementów. Jest kilka rodzajów pieczywa, dipy, świeże warzywa, oliwki. Wszystko to serwowane w małych naczyńkach, razem z aromatycznymi przyprawami. Do najbardziej popularnych elementów mezze należy hummus, baba ghanoush, muhammara, różne rodzaje oliwek, karczochy, a także bardziej skomplikowane potrawy jak falafel, dolma, fattoush czy tabbouleh.
Manakishe można też przegryzać same. Świetnie smakują świeże, wyjęte prosto z pieca. Pokrojone jak pizza lub zginane na pół wypchane oliwkami i posmarowane hummusem.
Na podstawie tego przepisu z The Kitchn
Składniki:
8 placuszków
Placki:
1 szklanka ciepłej wodu
½ łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdzy (około 2 łyżeczek)
3 szklanki mąki
1 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Za’atar:*
1/4 szklanki sumaku
3 łyżki suszonego tymianku**
3 łyżki suszonego oregano***
2 łyżki uprażonych nasion sezamu
1 łyżeczka soli
½ szkanki oliwy z oliwek
* można zastąpić gotowym za’atarem- około ½-¾ szklanki
** polecam dodać dzikiego tymianku, jeśli uda Wam się zdobyć (to ten z fioletowymi kwiatami na zdjęciu)
*** ja często dodaje więcej tymianku zamiast oregano
1. Do ciepłej wody dodajemy, cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy rękami. Dolewamy drożdżową mieszankę i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
3. Formujemy kulkę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją wielkość.
4. Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut. W międzyczasie możemy przyrządzić za’atar.
5. Żeby przyrządzić za’atar mieszamy wszystkie składniki (opcjonalnie możemy je rozgnieść w moździeżu lub przy użyciu młynka). Łączymy za’atar z ½ szklanki oliwy.
6. Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie i o średnicy około 18 cm. Następnie przy pomocy palców robimy dołeczki (miejsce na przyprawy), pomijając brzegi. Kładziemy około 1- 1,5 łyżki za’ataru z oliwą na każdy placek, zostawiając wolne brzegi.
7. Pieczemy w 200°C przez około 8 minut. Powinny być lekko brązowe i chrupkie. Podajemy ciepłe lub odstawiamy do wystygnięcia.
Ile kalorii?
Całość (6 placków):
2603 kcal
białko: 41,9 g; tłuszcze: 121g; węglowodany: 288g; błonnik: 12,2g
żelazo: 15,2mg; wapń: 67 mg; cynk: 3,7mg
1 manakish :
325 kcal
białko: 5,2g; tłuszcze: 15g; węglowodany: 36g; błonnik: 1,5g
żelazo: 2,4mg; wapń: 8,4mg; cynk: 0,5mg
Pingback: Pasta z dyni i tahiny :: readeat.pl()
Pingback: 25 wegańskich przekąsek na imprezę wybranych z blogów - Places & Plants()