Guacamole jest moją ukochaną, letnią pastą. Zielony kolor, cytrynowa świeżość przełamująca masłową konsystencję awokado. Dla mnie to definicja letnich, upalnych dni.
Rano wybieram łagodniejszą wersję, bez papryczek chilli. Jeszcze nie do końca przebudzona wydłubuję miąższ z awokado, delektując się tym charakterystycznym dźwiękiem wydawanym przez łyżeczkę zagłębiającą się w zieloną masę. Intensywny kolor limonki rozbudza mnie, i gdy kroję pomidora jetem już całkiem przytomna. Jeszcze tylko pieprz, sól, kilka listków kolendry i znów mogę zatopić się w sennym poranku. Guacamole z jednej strony delikatne i kremowe utrzymuje mnie w sennym nastroju, z drugiej limonkowy posmak powoli przywraca mnie do rzeczywistości.
Nic tak nie smakuje w słoneczny poranek, jak kawałek bagietki z dużą ilością guacamole. Bije na głowę nawet bruschettę. Czasem wyjadam prosto z miseczki, jak sałatkę, bo przecież robienie kanapki trwa zbyt długo.
Guacamole to smak powolnych poranków, dobrej książki czytanej w ogrodzie i dnia spędzonego w piżamie.
I chociaż guacamole pojawia się też popołudniami, na wieczornych spotkaniach ze znajomymi czy grillu, to dla mnie zawsze będzie się kojarzyło z błogością letnich śniadań.
Składniki:
około 10 łyżek
1 dojrzałe awokado (200g)
½ średniej czerwonej cebuli (60g)
½ pomidora (70g)
sok z ¼ limonki*
1 łyżka posiekanej kolendry (opcja)**
sól
pieprz
* w zależności od tego jak bardzo cytrynowy smak lubimy możemy dodać mniej lub więcej. Limonkę można zastąpić cytryną
** świetnie sprawdzi się też natka z pietruszki
Awokado kroimy wzdłuż. Z każdej połówki wyjmujemy miąższ. Przekładamy go do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z limonki. Z pomidora wycinamy część z pestkami, pozostawiając sam miąższ (ja wycięte części zjadam). Kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę.
Mieszamy z awokado. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanymi listkami kolendry.
Możemy zachować pestkę z awokado i włożyć do guacamole, żeby nie ściemniało (chociaż limonka też hamuje ten proces).
Jeśli awokado jest niedojrzałe polecam włożyć je do papierowej torby razem z jabłkiem.
Smacznego!
Ile kalorii?*
Całość (około 250g):
267 kcal
białko: 4,3 g; tłuszcze: 21 g; węglowodany: 21g, błonnik: 11 g;
żelazo: 1,2 mg; wapń: 40 mg; cynk: 1,1 mg
1 łyżka:
27 kcal
białko: 0,4 g; tłuszcze: 2,1 g; węglowodany: 2,1 g, błonnik: 1,1 g;
żelazo: 0,12 mg; wapń: 4 mg; cynk: 0,11 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | new.readeat.pl()
Pingback: Burgery z brokuła, tofu i miso | readeat.pl()