Co najmniej od tygodnia moje obiady składają się na przemian z fasolki szparagowej i kalafiora. Do tego codzienna porcja truskawek lub czereśni. Uwielbiam czerwiec, szczególnie jego końcówkę, gdy trochę nieprzytomna i zmęczona rozpoczynam wakacje! Mnogość świeżych warzyw i owoców szybko stawia mnie na nogi. Polecam każdemu taką roślinną kurację. Wystarczy duża torba na zakupy, ulubiony warzywniak i gotowe.
W zasadzie warzywa w czystej postaci wystarczają mi w zupełności, ale dla kokardek z kalafiorem i szafranem warto zrobić wyjątek.
Proste i szybkie w wykonaniu, i gdy wydaje nam się, że wiemy już wszystko o kalafiorze, kolejny raz zaskakuje nas nowy, wydobyty przez szafran smak. Poza tym czyż kalafior i farfalle nie stanowią wyśmienitej pary?
Na podstawie przepisu z Vegetable Literacy
Składniki:
4 porcje
300g makaronu pełnoziarnistego np. kokardki
1 kalafior
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula (100g)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej w płatkach*
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
*można zastąpić zmieloną słodką papryką
Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy na parze przez około 5-6 minut, tak żeby nie był do końca dogotowany.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i szafran. Podsmażamy przez około 5 minut, aż cebula nabierze złocistego koloru i przejdzie aromatem szafranu.
Dodajemy czosnek, paprykę, kalafior i 3 łyżki posiekanej natki. Mieszamy dokładnie. Dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki.
W międzyczasie gotujemy makaron z odrobnią oliwy i solą. Odcedzamy i dodajemy do kalafiora. Posypujemy pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!
Ile kalorii?*
Całość (4 porcje):
1640 kcal
białko: 32 g; tłuszcze: 37 g; węglowodany: 293 g, błonnik: 51 g;
żelazo: 14 mg; wapń: 350 mg; cynk: 9,4 mg
1 porcja:
410 kcal
białko: 7,9 g; tłuszcze: 9,2 g; węglowodany: 73 g, błonnik: 12,6 g;
żelazo: 3,6 mg; wapń: 87 mg; cynk: 2,4 mg
* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu