Desery Impreza Jesień

Ciasto ze śliwkami i migdałami

ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami,  klasyka kuchni jesiennej. Choć zazwyczaj kojarzyło mi się z biszkoptem albo drożdżowym, to właśnie to na kruchym spodzie stało się moim ulubionym.

tarta ze śliwkami
Jak zwykle proste pomysły są najlepsze. Kilka składników, które każdy z nas ma swojej kuchni, łatwe i krótkie przygotowanie. A potem tylko wyczekiwanie i aromat wydobywający się z piekarnika. Podoba mi się, że śliwka pozostaje tu najważniejszym składnikiem. To na niej skupia się wzrok i smak. Jej kwasowość bardzo dobrze komponuje się z waniliową nutą ciasta i zmielonym migdałami. Tak, migdały, dają wyśmienity balans smaku i taką niewymuszoną nutę słodkości.
Przepis na to ciasto znalazłam w pięknie wydanej książce Dony Hay „Seasons”. Pomimo, iż większość przepisów nawet nie leżało koło kategorii „wegetariańskie”, a co dopiero „wegańskie”, to jest to jedna z moich ulubionych książek. Po pierwsze za sezonowość przepisów, a po drugie za cudowne, klimatyczne zdjęcia. Kiedy zobaczyłam ciasto ze śliwkami, nie mogłam oprzeć się i go nie zrobić. Zwłaszcza, że zweganizowanie go nie było wcale takie trudne, wystarczyło zastąpić masło olejem rzepakowym. Oczywiście moje w niczym nie przypomina perfekcyjnie ułożonych brzegów jak na zdjęciu z „Seasons”.  Moje zdolności cukiernicze zatrzymały się na bardzo wczesnym etapie i  ciasta mojego wyrobu wyglądają baardzo rustykalnie i przypadkowo, ale przynajmniej każde z nich jest unikatowe!

ciasto ze śliwkami i migdałami

wegańskie ciasto ze śliwkami

 

Ciasto ze śliwkami
i migdałami

Składniki:
na blachę o średnicy 23 cm
8 porcji

Ciasto:
1 2/3 szklanki mąki typ 450 (250g)
¼ szklanki oleju
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 3-4 łyżki wody

6 dużych śliwek
¼ szklanki cukru pudru
½ szklanki zmielonych płatków migdałów (60g)
cukier do posypania (opcja)

wegańska tarta śliwkowa

1. Wodę i olej wstawiamy do lodówki, aż będą bardzo zimne. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i ekstrakt, mieszamy przy użyciu rąk, aż składniki się połączą. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.

jak zrobić ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

jak zrobić ciasto ze śliwkami

wege ciasto ze śliwkami

jak zrobić wegańskie ciasto

ciasto ze śliwkami i migdałami

2. Śliwki kroimy w ćwiartki i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Migdały mielimy w młynku na mąkę.

jesienne ciasto ze śliwkami

ciasto śliwkowe

 

wegańskie ciasto ze śliwkami przepis

3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Odkrawamy 2/3 i rozwałkowujemy na cienki okrąg o średnicy naszej formy i grubości około 3 mm. Wykładamy formę posmarowaną olejem. Posypujemy zmielonymi migdałami. Wykładamy śliwki.

ciasto ze śliwkami przepis

ciasto ze śliwkami przepis

4. Przy użyciu formy do wykrywania ciasteczek/ravioli albo po prostu noża wykrawamy kawałki z pozostałego równie cienko rozwałkowanego ciasta i układamy po bokach (patrz dziwnie powykrzywiane brzegi na zdjęciu). Opcjonalnie posypujemy cukrem.

5. Pieczemy w 160C aż ciasto zacznie się rumienić, czyli około 45 minut.

 

Ile kalorii?

1 porcja:
250 kcal

białko: 5 g; tłuszcze:  10,8 g; węglowodany: 34,5 g, błonnik: 2 g;
żelazo: 1,8 mg; wapń: 25 mg; cynk: 0,5 mg

ciasto ze śliwkami przepis