Comfort food Desery Impreza Marchew Vegan fatness

Ciasto marchewkowe z makiem i lukrem cytrynowym

Jak już pisałam przy surowych „wypiekach” nie jestem fanką słodyczy, ciast czy batonów. Nie oznacza to jednak, że nie ma ich w mojej kuchni. Uwielbiam piec dla innych: pożeraczy ciast, ciasteczkowych potworów i niedowierzających (ciasto bez jajka?- niemożliwe).
Szczególnie lubię słodkości niestandardowe: z nerkowców, warzyw czy z zieloną herbatą.
Jednak ten marchewkowiec zdobył moje serce zwyczajnym makiem.

Tak, makiem, bo dla niewtajemniczonych uwielbiam mak! Kocham makowce we wszelkiej postaci, ale uwaga jestem dość radykalna w makowych poglądach. Mak nie może być skażony rodzynkami czy innymi bakaliami. Taka ze mnie makowa purystka. Czasem robię wyjątki, ale w tradycyjnym makowcu nigdy nie idę na ustępstwa.
Połączenie marchewki i maku jak najbardziej mieści się w moich kanonach. Dodając do tego gałkę muszkatołową i cynamon uzyskamy idealny (czytaj: nie za słodki) smak. Wisienką na torcie jest polewa z sokiem cytrynowym. I do tego ten pozytywny kolor! Tego marchewkowca nie da się nie lubić!

Na podstawie przepisu z fenomenalnej książki „Roots” Diane Morgan.

Składniki:
na tortownicę o średnicy około 25cm
16 porcji

3 szklanki (380g) mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szklanki (400g) cukru
1,5 szklanki (360ml) oleju rzepakowego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki mąki sojowej lub z cieciorki rozpuszczonej w 9 łyżkach wody*
1 łyżka proszku do pieczenia + 1 łyżka octu jabłkowego*
około 1/3 szklanki (60-70 ml) mleka roślinnego**
3 szklanki (510g) startej marchewki (3-4 sztuki)
1/4 szklanki (35g) maku

Polewa:
2,5 szklanki (250g) cukru pudru
5-6 łyżek  (75 ml)soku z cytryny

* zamienniki jajka
** zamiast mleka można dodać 1 kubeczek jogurtu sojowego naturalnego

 

Ciasto:

W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę. Do drugiej miski wlewamy olej, aromat waniliowy i dodajemy cukier. Miksujemy przez około 2 minuty. Dodajemy zamienniki jajka: mąkę sojową z wodą oraz proszek do pieczenia z octem jabłkowym. Stopniowo dosypujemy wymieszane suche składniki ciągle miksując. Dodajemy mleko, wsypujemy marchewkę i mak i dalej miksujemy, aż składniki się wymieszają. Ciasto powinno powoli wylewać się na tortownicę (jeśli jest za gęste można dolać mleka).
Wylewamy ciasto na tortownicę o średnicy około 25 cm, posmarowaną wcześniej olejem i posypaną odrobiną mąki. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę i 15 minut, aż patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystygnięcia (około godzinę).

Polewa:

Mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem cytryny, aż cukier się rozpuści. Polewamy wystudzone ciasto. Jemy dopiero po stężeniu polewy.

Ciasto jest „dość kaloryczne” w porównaniu do surowych, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na cukrowe szaleństwo.

Ile kalorii?*

Całość (16 porcji):
7314 kcal

białko: 50 g; tłuszcze: 359 g; węglowodany: 999 g, błonnik: 33 g;
żelazo: 28,2 mg; wapń: 1725 mg; cynk: 6,7 mg

1 porcja:
457 kcal

białko: 3,2 g; tłuszcze: 22,4 g; węglowodany: 62,4 g, błonnik: 2 g;
żelazo: 1,8 mg; wapń: 108mg; cynk: 0,4 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu