Bezglutenowe Daktyle Desery Impreza Karob Superfoods Zdrowe

Orzechowe kuleczki z karobem, kokosem i chia

I znów powrót do zdrowych słodyczy. Bez cukru, mąki i ciężkich kremów. Piekarnik ma chwilę wytchnienia.
Tym razem pierwsze skrzypce grają orzechy włoskie. Bogate w minerały, szczególnie w wapń, potas i magnez, idealnie sprawdzą się w czasach intensywnych rozmyślań. Ja najbardziej lubię te młode, z delikatną przezroczystą skórką, która z czasem zmienia się w intensywnie brązową i nadającą głęboki, gorzkawy posmak. Właśnie w tej skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych, dlatego, pomimo że wolę łagodniejszy smak orzechów włoskich, to nigdy jej nie usuwam.
Słodkości kulkom nadają daktyle i obecnie mój ulubiony (z kakaem jesteśmy w separacji) karob.
Nasze słodkości obtaczamy w wiórkach kokosowych, karobie i chia. Ale możemy też użyć zmielonych pistacji, migdałów, czy sproszkowanej zielonej herbaty matcha.
Kuleczki sprawdzą się idealnie jako przysmak dla dzieciaków, bo po pierwsze zdrowe i odżywcze, a po drugie słodkie. Co więcej małe rączki same mogą formować kulki i brudzić ubranka, buzie i co tylko się da.

 

Przepis pochodzi z najlepszego na świecie This Rawsome Vegan Life.

Składniki:
około 15 kuleczek

1 szklanka (100g) orzechów włoskich (ze skórką!!)
1/2 szklanki (60g) płatków owsianych*
1 i 1/2 szklanki (180g) suszonych daktyli
2 łyżki (12g) karobu**
szczypta soli

Otoczka:
nasiona chia
wiórki kokosowe
karob

* w Polsce nie spotkałam się z surowymi płatkami owsianymi, ale zawsze warto poszukać, jeśli chcecie przepis 100% raw. Na diecie bezglutenowej proponuje poszukać płatków owsianych ze znakiem przekreślonego kłosa, reszta jest zanieczyszczona glutenem.
** jeśli nie macie/ nie lubicie karobu, możecie oczywiście użyć kakao

 

W młynku mielimy orzechy i płatki (można też użyć blendera). Kroimy drobniutko daktyle (lub blenderujemy, ale ja po incydentach z daktylami i sprzętem kuchennym preferuję krojenie). Mieszamy wszystkie składniki dokładnie (łącznie z karobem i solą). Masa powinna być lepka, jeśli okaże się zbyt sucha można dodać kilka daktyli lub 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego. Formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach, chia i karobie.

Smacznego!

Ile kalorii?*

1 kulka:
94 kcal

białko: 1,8 g; tłuszcze: 4,6 g; węglowodany: 13 g, błonnik: 2,2 g;
żelazo: 1,5 mg; wapń: 29 mg; cynk: 0,4 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu

  • Wspaniałe , zresztą jak cały blog

    • readeat

      Dziękuję bardzo:)

  • Cudne 🙂 Ciekawe czy kiedyś zapoznam się z korabem 🙂

    • readeat

      Dziękuje bardzo:* Zapoznaj się koniecznie!!

  • Kasiarz

    Przepis jest wspaniały: szybki i zdrowy, dostosowany do kuchni bez piekarnika i żołądków wegetarian! Zmodyfikowałam go według zawartości mojej lodówki: zamiast daktyli rodzynki, zamiast włoskich nerkowce i migdały z siemieniem lnianym i cynamonem. I też gra 🙂

    • readeat

      Super! Cieszę się, że posmakowało 🙂

  • Natalia

    Daktyli będą łatwiejsze do zblendowania jeśli chwilę namoczyć je w małej ilości np. kawy☺