Comfort food Desery Impreza Lato Morele Vegan fatness

Biszkopt z morelami, tymiankiem i oliwą z oliwek

apricot cake

Dzień dobry! Minęło tak dużo czasu od naszego ostatniego spotkania tutaj. Co u Was? Mam nadzieję, że korzystacie z pięknej, upalnej pogody. Podróżujecie, poznajecie lokalne smaki i jecie lato pełnymi łyżkami.
Tymczasem, ja trenuję kolejny poziom niegotowania. Kompletny detoks kuchenny. Szczerze mówiąc zupełnie mi to teraz nie przeszkadza. Właśnie oficjalnie przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Nadal żyjemy na kartonowych pudłach, bez mebli, a przede wszystkim bez kuchni. Jest tylko thermomix i lodówka. Pomimo ogromnego chaosu, braku czasu i braku gotowania, jestem najszczęśliwszym człowiekiem na Ziemi. Uwielbiam to mieszkanie! Piękne, drewniane podłogi, stare szerokie okna, wysokie ściany. Hałas z ulicy (śpię jak dziecko) i rzekomy smog wnikający do płuc. Jest bosko!
Nie mogę się doczekać by pokazać Wam więcej i wreszcie podzielić się pierwszym daniem z mojej nieistniejącej jeszcze kuchni. Może to zająć jeszcze chwilę, postanowiłam więc umilić czekanie przepisem na biszkopt z morelami. Jest to delikatna modyfikacja zeszłorocznego przepisu na wegański biszkopt z malinami. Zamiast oleju rzepakowego dodałam oliwę z oliwek. Dodatkowo doszła skórka z cytryny i…. odrobina tymianku. Wyszło delikatnie i wakacyjnie. Niczego więcej przecież nie potrzeba.

ciasto z morelami

 

Biszkopt z morelami
oliwą z oliwek i tymiankiem

Składniki:
na formę 26x20cm lub średnicy 24-25cm
12 kawałków

12 łyżek mąki z cieciorki*
12 łyżek wody
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki startej skórki z cytryny

200g cukru pudru ( 1½ szklanki)
200g mąki typ 450 (1½ szklanki)
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
¼ szklanki mleka sojowego
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżeczka sody oczyszczonej

około 6-7 niewielkich moreli
kilka gałązek świeżego tymianku

bułka tarta
oliwa z oliwek

* ważne żeby mąką była dobrze zmielona!

1. Formę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy bułką tarta. Mąkę z cieciorki miksujemy z wodą, tak żeby nie było grudek. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy cukier puder skórkę z cytryny i ponownie miksujemy, aż powstanie jednolita jasnożółta masa.

2. Mąkę dodajemy stopniowo, po ½ szklanki. Dobrze jest ją przesiać prosto do naczynia z masą cieciorkową. Przesiewamy pierwszą ½  szklanki mąki i miksujemy na wolnych obrotach, tylko tyle, żeby składniki się połączyły. Powtarzamy z dwiema pozostałymi porcjami. Dodajemy wanilię, proszek do pieczenia i szczyptę soli i znów miksujemy.

3. W dużym kubku mieszamy mleko sojowe z sodą. Dolewamy ocet i mieszamy. Odstawiamy na chwilę.Powstanie piana.  W tym czasie włączamy piekarnik na 180C.  Przelewamy pianę do masy i znów miksujemy, tak aby składniki się połączyły.

4. Przelewamy masę do przygotowanej formy. Układamy równomiernie owoce, posypujemy tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-33 minuty. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Dla pewności możecie po 26 minutach włożyć drewniany patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe. Warto też patrzeć na brzegi. Gdy zaczynają odchodzić możecie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki.
Gdy ciasto wystygnie, możecie posypać je cukrem pudrem.